Duurzame terrasverwarming bij Drie Gezusters

De Groninger horeca werkt aan het milieu. De Drie Gezusters heeft de primeur met duurzame terrasverwarming.

Drie Gezusters op de Grote Markt investeert als eerste horecazaak in Groningen flink in duurzame terrasverwarming. Op het buitenterras kunnen de warmtelampen onder de parasols afzonderlijk worden bediend.

,,De heaters gebruiken een beste peut stroom’’, zegt bedrijfsleider Sil Doeksen. ,,Met dit systeem kunnen ze uit als er niemand zit.’’ Het is de bedoeling dat klanten zelf de verwarming aan en - vooral - weer uitzetten bij vertrek. ,,We kunnen er ook een tijdklok op zetten zodat de heater na bijvoorbeeld een kwartier automatisch uitgaat.’’

Wethouder voelt niet voor verbod op stroomvreters

Het grote stroomverbruik van terrasverwarming in de horeca is al langer onderwerp van discussie. De Partij voor de Dieren en GroenLinks in de Groninger gemeenteraad zinspelen op een verbod op het gebruik van de stroomvreters. Maar zover gaat wethouder Joost van Keulen liever niet. ,,Ik geloof niet in verbieden. We zijn met de ondernemers en Koninklijke Horeca Nederland in gesprek over de mogelijkheden van verduurzaming.’’

Doeksen heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van het bedieningssysteem. Hij test nu op het terras het prototype: een stalen paal (’hufterproof’) met bedieningsknoppen en twee stopcontacten. ,,Het ergste wat ze hiermee kunnen uithalen is de telefoon opladen’’, zegt hij met een knipoog. In januari verwacht hij het hele terras te hebben voorzien van de bedieningsknoppen.

Goed voorbeeld doet volgen

,,We hopen dat meer horeca-ondernemers dit gaan doen. Goed voorbeeld doet volgen’’, zegt voorzitter Irene van der Velde van de afdeling noord van de horecabond. Volgens haar verwarmen ongeveer tien zaken hun terrassen op koudere dagen en avonden.

Van der Velde is eigenaresse van Dinercafé Diep en gebruikt zelf ook heaters. ,,Wij doen ze alleen op verzoek aan om onnodig stroomgebruik te voorkomen. En de meeste zaken laten de luifels zakken om de warmte vast te houden.’’ De horeca doet volgens haar meer om bewust met energie om te gaan. Spaarlampen, automatische verlichting in toiletten en het verstrekken van fleece dekens op buitenterrassen bijvoorbeeld.

Doeksen verwacht met de bediening van de verwarming buiten dertig tot veertig procent op energiekosten te besparen. ,,De investering is groot, maar wij voelen ons verplicht onze klanten bewust te maken van energiegebruik en zelf duurzaam te zijn.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen