Duwtje in de rug voor kleine windturbine

In Slochteren en Menterwolde wordt het eenvoudiger om een kleine windmolen te plaatsen. Slochteren heeft daarvoor beleid gemaakt, Menterwolde volgt begin 2016.

,,Kleinschalige windenergie wordt steeds belangrijker voor particulieren en ondernemers'', stelt het college van B en W van Slochteren.

,,Daarom stimuleert het college van Slochteren deze vorm van duurzame energieproductie. Door het vastgestelde beleid wordt het straks eenvoudiger om een omgevingsvergunning te krijgen voor een kleine windmolen.''

Een kleine windmolen heeft een ashoogte van 15 meter, de diameter van de rotor is 12 meter.

Werkgelegenheid door windmolens

Dat kleinschalige windenergie potentieel heeft, bewijzen de jonge ondernemers van EAZ Wind uit Overschild. In eigen huis hebben zij een nieuwe technologie ontwikkeld en toegepast op een eigen windmolen die bijzonder rendabel heet te zijn. Deze windmolen is door de toegankelijke schaal en de natuurlijke uitstraling goed in te passen in het landschap.

,,De lokale productie en het technologische karakter zorgen voor extra werkgelegenheid en kennisontwikkeling in de regio'', aldus het college. ,,De kleine windmolen van EAZ Wind is bij uitstek geschikt om bij (agrarische) bedrijven neergezet te worden.''

Dit type windturbine, de EAZ Twaalf geheten, past niet in de geldende bestemmingsplannen. Het college van B en W van Slochteren heeft desondanks het afgelopen jaar vier keer een omgevingsvergunning afgegeven in afwijking van het bestemmingsplan. Dat gebeurde om de ontwikkeling van dit type kleinschalige windturbine een duwtje in de rug te geven.

Gezamenlijk beleid

De EAZ Twaalf kost 37.500 euro en levert 30.000 kilowattuur stroom, genoeg om zeven tot acht huishoudens te bedienen.

Bij het opstellen van het beleid zijn Slochteren en Menterwolde samen opgetrokken. Vooruitlopend op de herindeling per 1 januari 2018 hebben beide gemeentes ervoor gekozen om gezamenlijk beleid voor kleinschalige windturbines op te stellen. In Menterwolde wordt het beleid begin 2016 ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

Dit beleid wordt vervolgens met een deelbestemmingsplan opgenomen in de bestaande bestemmingsplannen. Daardoor worden de regels in één keer voor het hele grondgebied vastgesteld.

Foto: EAZ Wind

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.