E-bikedief dupeert talloze fietsenzaken in Groningen

De ene na de andere fietsenwinkel in Groningen is de afgelopen maanden een splinternieuwe elektrische fiets kwijtgeraakt via een soort babbeltruc.

Dezelfde manier

Steeds gaat het op dezelfde manier. Een man belt met de fietsenwinkel en vertelt dat hij voor de familie op zoek is naar een elektrische fiets. Hij komt langs voor een proefritje op de e-bike, laat valse autosleutels, bankpas of ID-kaart achter en keert niet terug. De waarde van de elektrische ligt tussen de 2000 en 3000 euro.

Inmiddels heeft de politie acht aangiftes van gedupeerde fietsenwinkels binnen en is het onderzoek naar de dader in volle gang. In het belang van dat onderzoek kan de politie weinig zeggen. Volgens de woordvoerder ligt de piek van de e-bikediefstal in de stad en is ook een aantal zaken in de provincie de klos, zoals Lambeck in Appingedam.

Camerabeelden

Ondertussen verspreiden de fietsenwinkels camerabeelden van de verdachte op Facebook. Tweewielers Giezen in Hoogkerk heeft begin juni een bezoekje gehad van de man, rijwielhuis Klei aan de Parkweg was eind juli aan de beurt. Een medewerker van Klei zegt dat de man je met zijn telefoontje al inpakt. ,,Het was me nog nooit eerder overkomen, ik voelde me dom. Maar ik ben niet dom, hij is heel slim.’’

Steenbergen Fietsen aan het Overwinningsplein was in mei de sigaar en ook Fietscentrum Bus aan de Korreweg en Fietsverda in de Poelestraat zijn de dupe. Ondertussen weten de meeste fietsenwinkels naar wie ze moeten uitkijken.

Onderpand

Stuurwold Fietsen aan de Friesestraatweg hanteert naar aanleiding van de e-bikedief een nieuwe regel: wie een proefritje wil maken, moet een geldig legitimatiebewijs achterlaten. Erik Gorter van de gelijknamige fietsenzaak in de Oosterpoort vraagt nog geen onderpand. ,,Meestal gaat er een heel traject aan zo’n aanschaf vooraf. We meten mensen op en zetten ze op video.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.