Eindelijk kan het weer. Het Nederlands elftal speelt een toernooi en dat betekent feest in Het Meerveld in Emmen. Wat de uitslag ook is.

Zijn baard is oranje, haar drankje is oranje (Passoa), hun huis is oranje (landbouwplastic), hun auto is oranje (heeft zij gespoten) en zelfs hun wc-papier is oranje.

Zeven jaar heeft het geduurd. Zolang speelde het Nederlands elftal geen toernooi. Zeven jaar! Aan Hendrik Hidding en Debby Oving zal het niet liggen. Honderden vlaggetjes gespannen, barbecue aangezet en vrienden uitgenodigd. Vrienden die ook oranje zijn, al houden ze lang niet allemaal van voetbal. Ze houden van die sfeer.

Als het meezit ook een beetje juichen

Beetje ouwehoeren, beetje juichen (als het meezit), beetje drinken, beetje samenzijn. Vlak voor de wedstrijd de televisie (buiten onder een afdak) even stiekem op Penthouse zetten. Wat fakkels afsteken, wildplassen aan de overkant van de straat, een wedje leggen op de uitslag (meest voorspeld: 3-1 voor Nederland).

,,Jullie moeten kieken!’’, schreeuwt Debby als er nog te veel wordt geouwehoerd over het liefdesleven van een van de mannen aan tafel (‘Ben je met haar naar Drouwenerzand geweest? Dan is het echt!’). Maar die eerste helft is nog een beetje tam.

,,Haal die vlaggetjes maar weer weg.’’

,,Niks daarvan, als ze verliezen komen er drie keer zoveel.’’

,,Doe die muziek aan, die scoort tenminste wel!’’

De barbecue gaat ook weer aan

Maar dan is daar de tweede helft. Wijnaldum. ,,Jahaaa, dat is hem!’’ En niet lang daarna Wout Weghorst. De kinderen dansen op die overgespoten sloopauto. De barbecue gaat gewoon wéér aan. Dit is wat het moet zijn. En ach, met een stand van 2-0 kan de muziek ook wel weer aan.

,,Hebben jullie wel gezien dat jullie je kont hier afvegen met oranje papier?’’, roept Debby trots.

Maar dan, de 75ste minuut: 2-1. Daarna de vrije trap voor Oekraïne: 2-2. Gevloek. Een trap tegen het hek. ,,Wat een prutsers.’’ De kinderen gaan haast ongemerkt naar bed.

,,Alleen Debby heeft nog kans op de pot. Die heeft 3-2 gezegd’’, klinkt het zonder hoop.

En toch gebeurt het. Denzel Dumfries redt de avond. ,,Ik zei het toch!’’, roept Debby. Een vriend kijkt Hendrik grijzend aan. ,,Jullie hebben vanavond seks.’’

Boks.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen