Erotiekwebshop EasyToys van EDC Retail uit Veendam heeft honderden bestellingen geannuleerd, nadat klanten een kortingscode gebruikten die onbedoeld 85 euro korting gaf op het totaalbedrag.

„We ontdekten al snel dat de kortingscode niet werkte zoals het zou moeten”, vertelt Evertine Magerman van EDC Retail. „Het was de bedoeling dat de code 20 euro korting zou geven bij een bestelling van 85 euro of meer. Door een fout bij het programmeren gaf de code juist 85 euro korting vanaf 20 euro.”

Viral

Al met al werkte de code minder dan een dag in de webshop. In die tijd verspreidde het nieuws zich wel via diverse websites, waardoor in totaal zo’n duizend mensen gebruik hebben gemaakt van de gulle kortingscode. Het merendeel van deze bestellingen is door EasyToys geannuleerd.

„In totaal hebben we zo’n twee derde van de bestellingen geannuleerd. Een aantal bestellingen stond al in het systeem en die we hebben we door laten gaan”, meldt Magerman. „Ook de mensen die één product hadden besteld, krijgen hun bestelling opgestuurd. Deze mensen hebben geluk gehad. Het was een fout van ons.”

Annuleren

De bestellingen die geannuleerd zijn, bestonden met name uit mensen die meerdere producten hadden besteld. „We zagen bijvoorbeeld een melding van iemand die wel twintig keer iets besteld had”, vertelt Magerman. „We hebben een mail met onze excuses gestuurd naar de mensen van wie we de bestelling hebben geannuleerd. Mochten ze ook geld hebben betaald bij de bestellingen, dan wordt dat teruggestort.”

Volgens Magerman staat EasyToys in zijn recht om de bestellingen te annuleren. „Op het moment dat het aannemelijk is dat een kortingsactie niet juist is, sta je als bedrijf in je recht om bestellingen te annuleren. De consument kan dan zelf inschatten of zo’n actie klopt of niet, en dat was ook nu het geval.”

Spotgoedkope iMacs en stapelbedden

De kortingscode doet denken aan een situatie die zich een aantal jaar geleden bij meubelzaak Leen Bakker voordeed. Door een fout op de webshop konden klanten hoogslapers bestellen voor 24 euro, in plaats van 240 euro. De rechtbank oordeelde toen dat Leen Bakker de hoogslapers niet aan de klanten hoefde te leveren. Volgens de rechter was het duidelijk dat er een vergissing in het spel was aan de zijde van Leen Bakker. Klanten hadden dit kunnen weten, waardoor er feitelijk geen koopovereenkomst tot stand was gekomen.

Ook de MediaMarkt bood vorig jaar onbedoeld spotgoedkoop een product aan. Klanten konden Apple iMacs ter waarde van zo’n 2000 euro bestellen voor 2,19 euro. De winkelketen eiste daarop de verkochte laptops terug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen