Echtgenote hoogzwanger: rechtbank stuurt verdachte naar huis

foto: ANP

Een 37-jarige man uit Leek mag vanmiddag om vier uur de gevangenis verlaten omdat zijn vrouw hoogzwanger is. De man zit al bijna een half jaar vast omdat hij onder meer explosieven zou hebben besteld via het darkweb in de Verenigde Staten.

Volgens de rechtbank zijn er voldoende (juridische) redenen de man in ieder geval tot de datum van het strafproces - halverwege december - vast te houden. Zijn persoonlijke omstandigheden (zwangerschap partner) mogen echter zwaarder wegen dat de belangen van de strafrechtelijke vervolging, zo oordeelde de rechtbank maandagochtend.

De man blijft verdachte en moet zich beschikbaar houden voor eventueel nader onderzoek en hij moet zich laten begeleiden door de reclassering.

De verdenking is dat de man via het darkweb op het internet Semtex, twee granaten en ontstekers heeft besteld en dit explosieve materiaal heeft laten bezorgen op een adres aan de Korreweg in Groningen. Toen hij het pakket ophaalde, in april dit jaar, werd hij gearresteerd. Via de FBI zou de politie op de hoogte zijn van de zending.

De man ontkent de beschuldigingen.

De strafzaak wordt op 14 december inhoudelijk behandeld.

menu