Echtpaar Haren moet 22 maanden de cel in

De rechtbank heeft het echtpaar L. uit Haren dat werd verdacht van het verduisteren van een groot geldbedrag van een hoogbejaarde plaatsgenote veroordeeld tot 22 maanden gevangenisstraf. De opgelegde straf is gelijk aan de strafeisen van de officier van justitie, twee weken geleden.

Jarenlang maakte het echtpaar misbruik van het vertrouwen dat de dementerende vrouw hen had gegeven. Met een volmacht kon het echtpaar over het geld van de vrouw beschikken. Daarbij dienden ze wel de belangen van de vrouw te behartigen. Dat hebben ze niet gedaan, stelt de rechtbank. Met het geld - zo’n 300.000 euro - hebben ze zichzelf en hun kinderen verrijkt, staat in het vonnis.

Het echtpaar verklaarde onder meer dat zij zorg aan de hulpbehoevende vrouw verleenden en daar geld voor in rekening brachten. Dat zou zijn gebeurd met instemming van het slachtoffer. De rechtbank veegt dit van tafel. De vrouw was vanwege haar dementie niet meer in staat dergelijke beslissingen te nemen. Ook is volstrekt onduidelijk of er wel hulp is geboden.

Buren die de zaak in 2013 aanhangig maakten zeggen dat er nauwelijks hulp werd verleend door het echtpaar.
Het slachtoffer overleed vorig jaar op 98-jarige leeftijd.

De rechtbank doet later uitspraak in een ontnemingsvordering die ruim 800.000 euro beslaat.

Meer over deze zaak op www.guyotplein1.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.