Economen RUG voorspellen acht keer olympisch goud voor Nederland

Nederland verovert in Rio de Janeiro acht gouden plakken. Dat voorspellen drie economen van de RUG op basis van een wetenschappelijk model.

De Nederlandse olympische ploeg zal 24 medailles halen, verdeeld over achtmaal goud, negen keer zilver en zeven bronzen plakken.

De economen Fabian ten Kate, Gerard Kuper en Elmer Sterken, tevens rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, publiceren hun voorspelling vandaag in het vakblad Economisch Statistische Berichten.

Verenigde Staten

De economen verwachten dat Nederland in het medailleklassement op de twaalfde plaats zal eindigen. De strijd om de toppositie in het medailleklassement zal hevig zijn. Ten Kate, Kuper en Sterken voorspellen dat de Verenigde Staten de strijd met China nipt weten te winnen.

Kuper en Sterken voorspellen sinds 2002 de medailleklassementen van de Olympische Spelen. Het Groninger model is gebaseerd op eerdere olympische resultaten, het thuisvoordeel en de WK-uitslagen van de relevante onderdelen.

De economen hebben het niet altijd bij het juiste eind. De verschillen tussen de voorspelling en de daadwerkelijke medaillespiegel kunnen groot zijn.

Londen

De voorspelling voor de Spelen in 2012 in Londen blijkt achteraf nog het best. Toen won Nederland er 20, waarvan 6 keer goud. De RUG-economen voorspelden 23 medailles en 8 keer goud.

Bij de Olympische Spelen in Peking (2008) liep de voorspelling achter bij de daadwerkelijke prestaties. Nederland won 7 keer goud in plaats van 4 keer. We eindigden op de 12de plaats, terwijl we volgens de RUG-economen niet verder kwamen dan plek 18.

In Athene (2004) kwam de voorspelling van 4 gouden medailles uit, maar eindigden we als 18de in het eindklassement en niet op de voorspelde plaats 23.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.