Econoom buigt zich over dorpsondersteuners in Groninger dorpen

Huisarts Hans Berg zette in zijn dorp Wedde het zorgproject Wedde Dat 't Lukt op. Ook dat wordt door econoom Richard Jong-A-Pin onder de loep genomen Huisman Media

Het onderzoek naar de rol en het belang van dorpsondersteuners in Groningse dorpen wordt uitgevoerd door Richard Jong-A-Pin.

Hij is universitair hoofddocent economie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Jong-A-Pin is voor het onderzoek ingehuurd door de Aletta Jacobs School of Public Health die op haar beurt de opdracht heeft gekregen van de Vereniging Groninger Dorpen (VGD).

Wedde Dat ‘t Lukt

Dorpsondersteuners zijn de spinnen in het web bij de zorgprojecten die in verschillende dorpen lopen. Ze worden ingeschakeld door mensen die zorg nodig hebben. Ze regelen dan dat vrijwilligers die zorgvragers helpen, bijvoorbeeld met boodschappen doen. De ‘vader’ van deze aanpak is het project Wedde dat ‘t Lukt in Wedde. Dat werd opgezet door de plaatselijke huisarts Hans Berg en draait al enkele jaren.

Ulrum en Onderdendam

,,Ik richt mijn onderzoek dan ook op dat project en op soortgelijke, jongere projecten in Ulrum en Onderdendam’’, zegt Jong-A-Pin. ,,Ik praat met de dorpsondersteuners, vrijwilligers, bestuurders van de projecten maar ook zorgvragers.’’

Financiering

De wetenschapper wil op die manier de aanpak in de drie dorpen evalueren maar ook met adviezen komen over mogelijke verbeteringen en de financiering van de projecten. Momenteel zijn die veelal afhankelijk van steun van gemeenten.

,,Aan het eind van 2019 zal het rapport, met daarin de evaluatie en adviezen, gereed zijn’’, zegt Jong-A-Pin. Opdrachtgever VGD hoopt dat met het rapport andere Groningse dorpen hun voordeel kunnen doen.

menu