Eemsdelta krijgt zoals verwacht coalitie van vier partijen en vijf wethouders

De huidige zaal van Theater de Molenberg tijdens de recente verkiezingsavond. Foto: Archief Corné Sparidaens

Jongeren in het gebied houden, aardbevingen de baas worden, meer werkgelegenheid creëren, verduurzaming, toerisme en goede zorg: dat zijn de doelen van de nieuwe gemeente Eemsdelta. Het coalitieakkoord is vrijdagochtend gepresenteerd.

De partijen zijn eruit. Lokaal Belang Eemsdelta, VVD, CDA en ChristenUnie vormen samen de coalitie. De vier partijen zijn samen goed voor 20 van de 29 zetels, een zeer ruime meerderheid .

De raad krijgt 5 wethouders. Daarmee wordt het advies van informateur Anno Wietze Hiemstra gevolgd. Burgemeester Gerard Beukema wordt waarnemend burgemeester van de gemeente.

De formatie ging bliksemsnel. Op 18 november 2020 waren de verkiezingen. Krap een maand later ligt er een coalitieakkoord. Dat wilde de raad graag, zodat er op 1 januari 2021 ook echt gestart kan worden met de nieuwe gemeente. Het akkoord is nog niet ‘dichtgetimmerd’, zoals de partijen het omschrijven.

Van drie naar één

Samen, dat is het toverwoord in het akkoord. De nieuwe gemeente Eemsdelta wil dichtbij haar inwoners staan. „We willen benaderbaar zijn”, zegt beoogd-wethouder Annalies Usmany-Dallinga. „Dat inwoners over vijf jaar zeggen: de gemeente Eemsdelta, dat voelt goed.”

Het vormen van Eemsdelta, daar ligt nog wel een uitdaging. Loppersum, Appingedam en Delfzijl zijn op sommige vlakken behoorlijk verschillend. Daar is het bestuur zich van bewust. ‘We moeten er in slagen van 3 gemeenten met ieder hun eigen bestuurscultuur, een goed functionerende gemeente te smeden’, staat er in het akkoord.

In het plan staat onder meer dat de gemeente van plan is te blijven lobbyen voor de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam. Ook wil de coalitie de fysieke balies in de gemeentehuizen in Loppersum, Appingedam en Delfzijl behouden. Plan is ook om Werkplein Fivelingo en De Molenberg door te ontwikkelen. Fivelingo moet een werkleerbedrijf worden. De plannen voor de Molenberg, het op poten zetten van een cultuurcluster met een theater, bibliotheek en cultuuronderwijs, bestaan al langer.

Oude wijn in een nieuwe zak

Lokaal Belang Eemsdelta levert twee wethouders: Annalies Usmany-Dallinga (wethouder in Appingedam) en Jan Menninga (wethouder in Delfzijl). Usmany buigt zich straks over zaken als ruimtelijke ordening, wonen en welzijn, volkshuisvesting, centrummanagement en de versterkingsopgave. Met name dat laatste onderwerp is een zwaar dossier. In de drie fuserende gemeenten hebben de aardbevingen flink huisgehouden. Menninga houdt zich bezig met financiën, leefbaarheid, sport en vergunningverlening.

De andere drie wethouders zijn ook oude bekenden: Meindert Joostens (CU) en Hans Ronde (VVD) zijn wethouder in Delfzijl. Joostens neemt onder meer zorg, wmo, onderwijs, kunst en cultuur en milieu onder zijn hoede. Ronde is de verantwoordelijke wethouder voor onder meer economie, verkeer en vervoer en armoedebeleid. Pier Prins (CDA) is nu wethouder in Loppersum. Zijn winkeltje bestaat uit jeugdzorg, vastgoed, monumentenzorg en recreatie.

Oppositie

De PvdA zit daarmee definitief niet in de coalitie. Lijsttrekker Bé Schollema liet eerder weten daarover zeer teleurgesteld te zijn. Zijn partij werd tweede met de verkiezingen en sleepte 5 zetels binnen. De PvdA vormt nu samen met Gemeentebelangen Eemsdelta en GroenLinks de oppositie.

Op 4 januari worden de wethouders benoemt tijdens de eerste raadsvergadering.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eemsdelta
menu