Eemsmond moet megastal slikken

Na ruim twintig jaar strijd - tot aan de Raad van State toe - lijkt het er alsnog van te komen: een megastal voor 6300 mestvarkens in Uithuizen.

Bestemmingsplanwijziging

Varkenshouder Joop van Leijsen uit het Zeeuwse Poortvliet hoopt nog dit jaar definitief met de bouw te beginnen, nu de gemeenteraad van Eemsmond met de grootst mogelijke weerstand akkoord is.

Hoewel geen enkel raadslid blij is met een megamesterij, stemde de gemeenteraad donderdag toch in met de benodigde bestemmingsplanwijziging. Vijftien van de zeventien leden slikten hun bezwaar tegen de plannen in, uit vrees voor een miljoenenclaim door Van Leijsen.

Financiële risico’s

Daarmee gaf de raad na een uur vergaderen en twee schorsingen gehoor aan een dringende oproep van burgemeester Marijke van Beek. Zij dreigde een negatief raadsbesluit desnoods te laten vernietigen vanwege de financiële risico’s. Van Leijsen zou in dat geval grote kans bij de rechter maken op zoveel schadevergoeding dat de gemeente zelfs onder curatele van het Rijk kan worden gesteld.

Volgens Van Beek kán Eemsmond de bestemmingsplanwijziging simpelweg niet meer weigeren. Die werd feitelijk namelijk al in 2013 vastgesteld na een eindeloze reeks procedures. In 2015 haalde de Raad van State er een streep door omdat onvoldoende onderzoek naar de gevolgen voor de natuur was gedaan. Nieuwe rapportage wijst echter uit dat de milieu-effecten binnen de grenzen blijven.

Koel

Van Leijsen blijft koel onder de opwinding in Eemsmond. ,,Ik doe niks wat niet mag. Twintig jaar terug heb ik in alle oprechtheid een plan neergelegd dat past binnen alle wetten en regels. Ik heb de gemeente zat reikende handen toegestoken, zelfs aangeboden die stal te schrappen en er windmolens neer te zetten.’’

De ondernemer hoopt dat ook de Raad van State nu de bezwaren afwijst tegen de zogeheten natuurbeschermingsvergunning voor zijn stal. ,,Dan pas weten we waar we aan toe zijn. Ik was 29 toen ik hiermee begon, inmiddels staan mijn vier kinderen klaar om me op te volgen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.