Eemsmond spaart kool en geit in ‘zonnepanelen-gate’ Warffum

Veruit de meeste zonnepanelen in het beschermd dorpsgezicht van Warffum kunnen blijven. De gemeente Eemsmond scherpt de welstandsregels toch minder aan dan gepland.

In Warffum rees in maart onrust onder huiseigenaren in de historische dorpskom na een brief waarin de gemeente Eemsmond aankondigde dat ze na jarenlang gedogen de teugels zou aanhalen voor zonnecollectoren.

Verrast door snelle opkomst

De snelle opkomst van zonnepanelen in Warffum heeft de gemeente totaal verrast. In een paar jaar tijd hebben 53 inwoners in de dorpskern collectoren op het huis geplaatst, vaak zonder vergunning. Vooral de zogeheten waardeverminderingsregeling voor het aardbevingsgebied bleek een aanjager.

Aanvankelijk wilde Eemsmond alle zonnepanelen tot drie meter vanaf de straat terug laten zetten. Dan zouden dertien collectoren moeten verdwijnen. Ook bij een ‘paneelvrije zone’ van twee meter blijven nog twaalf probleemgevallen over.

Grens: 1 meter vanaf straat

Daarom stelt het college de gemeenteraad nu voor om de grens op 1 meter vanaf de straat te stellen. Dan blijven er nog negen zonnecollectoren over waarvoor een oplossing moet komen, blijkt uit een nadere inventarisatie.

Als het geen optie is om panelen verder uit zicht te plaatsen op het huis, worden de eigenaren schadeloos gesteld. De gemeente kijkt daarbij ook of zij gecompenseerd kunnen worden in de vorm van een gezamenlijk zonnepark elders in het dorp.

Spagaat: dorpsgezicht en duurzaamheid

Daarmee is een oplossing in zicht voor het Warffumer ‘zonnepanelen-gate’, zoals Gemeentebelangen-raadslid Eltjo Dijkhuis het al betitelde.

De kwestie bracht de gemeente in een spagaat. Aan de ene kant wil ze duurzame energie zoveel mogelijk stimuleren, aan de andere kant kunnen in de historische dorpskern niet onbegrensd zonnepanelen worden geplaatst.

Teugels aangehaald

Na Warffum haalt Eemsmond ook de teugels aan in het eveneens beschermde dorpsgezicht op de wierde Wadwerd ten noordoosten van het dorp. Daar wordt volgende maand een inventarisatie afgerond. Op basis van de eerste resultaten schat de gemeente in dat het probleem daar klein is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.