Vlnr.: Abdel Sankre, Jan Oostland en Ruben Kamminga in de werkplaats van Harryvan interieurbouw. Foto Geert Job Sevink

Een beetje Syrië in het interieur van het nieuwe Forum

Vlnr.: Abdel Sankre, Jan Oostland en Ruben Kamminga in de werkplaats van Harryvan interieurbouw. Foto Geert Job Sevink

Architect Abdel Sankre ontvluchtte drie jaar geleden de oorlog in Syrië. Nu werkt hij in Hoogezand als technisch tekenaar aan het interieur voor het nieuwe Groninger Forum.

„Google maakt alles makkelijk”, zegt Abdel Sankre (44) terwijl hij Google Maps op zijn computerscherm tevoorschijn tovert. En hup, daar zoomt hij uit bij Hoogezand in Oost-Groningen. Met een paar muisklikken landt het pijltje in Syrië. Kijk, daar, in de havenstad Latakia aan de westkust van Syrië groeide hij op. Sankre wijst op een straat waarvan de naam in het Arabisch in beeld verschijnt. Ernaast verschijnt het bekende oranje symbooltje met een mes en vork erin. „Kijk, dat was mijn lievelingsrestaurant.”

Speciale regeling

Bijna drie jaar geleden moest Sankre zijn thuisland verlaten vanwege de oorlog. Hij verbleef weken in azc’s in het hele land. Tot hij een verblijfsvergunning kreeg, zijn familie kon laten overkomen en neerstreek in Slochteren, samen met zijn vrouw Nour en hun twee meisjes Leila (10) en Laura (4).

Via de gemeente kwam Sankre in contact met Harryvan Interieurbouw in Hoogezand. Hier kon hij dankzij een speciale regeling aan de slag als technisch tekenaar.

Die regeling houdt kort gezegd in dat het bedrijf bij elke aanbesteding iets ‘terug doet’ voor de samenleving. Zodoende werkt Harryvan samen met statushouders, maar ook met 55-plussers en mensen die in dienst zijn bij sociale werkplaatsen zoals Wedeka in Stadskanaal. Zodoende buigt Sankre zich nu over de technische tekeningen van de bioscoop in het nieuwe Forum.

Technisch tekenen tot in detail

Het is Sankres taak om van de tweedimensionale tekeningen die hij en zijn collega’s aangeleverd krijgen van architect &Prast&Hooft, driedimensionale modellen te maken. „Abdel is eigenlijk de schakel tussen het ontwerp van de architect en de uitvoering. Hij ‘vertaalt’ in feite de tekeningen in ruimtelijke modellen”, zegt algemeen directeur Ruben Kamminga (39). Een bijzondere en uitdagende klus, vindt Sankre. „Mijn werk gaat heel erg over de details. Ik teken alles in, van alle wanden tot de kleinste schroefjes.”

Om er voor te zorgen dat het interieur tot op de centimeter - en vaak ook millimeter nauwkeurig - kan worden vervaardigd, worden de tekeningen van de architect eerst nagemeten door een 3D-scanner: een apparaat dat in het gebouw elke ruimte zorgvuldig uitleest en omzet naar een 3D-bestand, legt projectleider Jan Oostland (31) uit.

„Je moet je voorstellen dat de architect twee of drie jaar geleden iets heeft bedacht: zo moet het worden op papier. Maar in de praktijk is het bijvoorbeeld zo dat bij het Groninger Forum alle muren schuin zijn, zoals bij de vlakken van een diamant. Voor de uitvoering van het interieur vraagt dat om nauwkeurige 3D-tekeningen.”

Niet zo ons-kent-ons

Niet iedereen kan die maken, weet Kamminga. „Het is een specialisme in interieurbouw dat je hier in Nederland op geen enkele plek op HBO-niveau of hoger kunt studeren.” Kamminga is dus maar wat blij met de kennis van Sankre en ook die van Oostland, die acht jaar ervaring opdeed in Haïti waar hij interieurwerk deed voor onder meer de Amerikaanse ambassade.

Onderdeel van het grotendeels houten interieur dat Sankre en Oostland ontwerpen, zijn zo’n tweeduizend bakken in verschillende formaten en kleuren, die straks zorgen voor een betere akoestiek in de vijf bioscoopzalen. De bakken worden gemaakt bij Wedeka in Stadskanaal. Kamminga roemt de kennis en kunde die hij in huis heeft, onder meer vanwege de uiteenlopende achtergronden van zijn werknemers. „Dat zorgt voor een creatieve sfeer en het werkt goed tegen het ons-kent-ons-gehalte in het bedrijfsleven.”

menu