De huizenmarkt lijkt veranderd in het wilde westen. Zelfs voor bezichtigingen zijn wachtlijsten. ‘Momenteel is het niet meer mogelijk om een bezichtiging aan te vragen.’

Op donderdagochtend 1 april verschijnt er een nieuwe woning op huizenverkoopsite Funda. Een prima onderhouden hoekhuis in Ulgersmaborg. De foto’s beloven veel goeds, maar bij het lezen van de omschrijving zakt de moed in de schoenen. ‘Er is enorm veel belangstelling voor deze woning, we plannen geen nieuwe bezichtigingen meer in’, staat er.

„Dat herken ik wel”, zegt Harmen Turkstra (25) uit Groningen. Hij en zijn vriendin Lauren Landeweerd (25) zijn samen op zoek naar een koopwoning. Maar het wil nog niet echt lukken. „We zijn nu drie maanden fanatiek bezig en we hebben vijf keer een bod uitgebracht.” Het stel viste steeds naast het net, maar heeft wel een manier gevonden om een bezichtiging te regelen. „Gewoon heel snel klikken op ‘bezichtiging aanvragen’. Je kunt beter een keertje afzeggen, dan steeds op een wachtlijst gezet worden.”

Eerst bieden, dan pas kijken

Dat zelfs een kijkje mogen nemen bij een woning lastig is, weet ook woordvoerder Marc van der Lee van de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Nog voor een woning goed en wel op de markt is, is er al hartstikke veel interesse. Goed nieuws voor de verkoper, maar niet voor de woningzoekende.

,,De markt van vraag en aanbod is compleet verstoord. De vraag is groot en het aanbod klein”, legt hij uit. Dat geldt voor nieuwbouw en bestaande woningen. ,,De krapte jaagt de gretigheid van kopers omhoog en dat is zichtbaar in de grote belangstelling en het fenomeen dat huizen boven de vraagprijs worden verkocht.”

In sommige gevallen wordt een woningzoekende gevraagd éérst gevraagd een bod uit te brengen, voor er bezichtigd kan worden. Niet alleen vanwege het grote aantal bezichtigingen, ook vanwege corona. De beste bieders worden vervolgens uitgenodigd om een kijkje te nemen.

Dan maar met een aankoopmakelaar

De krapte op de woningmarkt zorgt ervoor dat steeds meer mensen een aankoopmakelaar nemen. Zij weten iets eerder welke woningen er op de markt komen. ,,De koper die zonder makelaar zelf probeert te kopen, komt later aan bod dan degene die een aankoopmakelaar in de arm hebben genomen”, zegt Van der Lee. Zo kan het dus gebeuren dat een woning op Funda verschijnt, maar dat er geen bezichtigingen meer vallen in te plannen. Dan zijn de aankoopmakelaars en hun klanten er al bovenop gesprongen.

Op dit moment wordt 1 op de 4 huizen verkocht via een aankoopmakelaar, zo’n 26 procent van de transacties. Ter vergelijking: in 2012 was dat in 8,7 procent van de woningen het geval (1 op de 11 transacties).

Ton boven de vraagprijs

Nienke (28) heeft net een woning weten te bemachtigen in de Korrewegwijk in Groningen. Met een aankoopmakelaar. „Ik ben in september begonnen met kijken en ik heb in december rond kerst een aankoopmakelaar ingeschakeld. Eerder merkte ik dat het qua bezichtigingen al vrij snel vol zat. Terwijl een makelaar het aanbod al iets eerder ziet.” Ook met het bieden op een huis vond ze het makkelijker om dat te doen mét een makelaar. „Soms gaan huizen ook via online bieden. Nou, ik heb één keer gekeken hoe dat ging. In de laatste minuten schoot de prijs enorm omhoog. Volgens mij is die woning uiteindelijk met bijna een ton overboden.”

Ze vindt het bizar hoe het er op de huizenmarkt aan toegaat. „Ik heb nu iets. Maar het is echt een fout in het systeem dat het voor starters zo moeilijk is geworden om een woning te kopen. En ondertussen mogen ze wel 1500 euro aan huur betalen elke maand.”

Ook Funda, de grootste huizenverkoopsite van Nederland, merkt dat er meer op de site naar woningen wordt gezocht en dat er bezichtigingen worden aangevraagd. „De bezoekersaantallen blijven maar groeien. Het aantal zoekopdrachten ligt in de eerste maanden van dit jaar 40 procent boven vorig jaar en het aantal consumenten dat reageert op woningen stijgt ook”, zegt een woordvoerder. Daar komt bij dat woningen sneller worden verkocht en dat de prijzen stijgen.

Groningen bovenaan

Groningen staat in enkele populariteitslijstjes van Funda bovenaan. Dat komt volgens de site door de coronacrisis. „Je ziet dat gekoppeld aan de krapte op de markt consumenten hun zoekcriteria aanpassen, waaronder de regio waarin ze zoeken. Daarnaast zijn ze door corona een aantal woonwensen belangrijker gaan vinden.” Bijvoorbeeld het hebben van een tuin. „Hierdoor is de interesse in Groningen verder aangewakkerd. Met een grote plus dat hier de woningen nog iets betaalbaarder zijn dan in de randstad. Al stijgen ook de prijzen hier steeds verder.”

Harmen Turkstra en zijn vriendin hebben inmiddels even een pauze ingelast. „Zoeken kost zoveel energie. Je raakt enthousiast, doet een bod en vervolgens word je teleurgesteld. Daar worden we af en toe wel een beetje moedeloos van. En de bedragen waarmee wordt overboden: 20.000, 30.000, 50.000 euro. Als starter is het echt heel lastig om een woning te vinden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen