Mogen de terrassen na een half jaar open, is het herfst in mei. Regen, hagel, kou, de zon! Onder een parasol passen meer mensen dan je denkt.

13.30 uur, zwaar bewolkt en een enkele drup. Hij haalt een droge theedoek over een natgeregende terrastafel en knijpt ‘m uit. Ober Rouke Lange (26) van café De Sigaar in Groningen grijnst. Hij heeft twee mensen op zijn terras gehad. De omzet na anderhalf uur? Eén koffie, één appelgebak en één verse muntthee.

,,Ik zit de hele tijd naar boven te kijken’’, zegt hij. Wat boeren en weermannen al eeuwen doen, doet ook de horecaondernemer nu hij z’n boterham tussen 12 en 18 uur moet verdienen in de buitenlucht.

,,We moeten naar buiten kijken om het weer in te schatten’’, zegt ook Nick Nijboer (32) van Het Pomphuis, even verderop. ,,We staren ons niet stuk op de weerapp. Vrijdag bijvoorbeeld is het slechte weer precies om de binnenstad heen gewaaid.’’

13.45 uur, stukken blauwe lucht en zon. Obers van café Huis de Beurs aan de Vismarkt bedienen de tweetallen aan de geveltafeltjes.

13.58 uur, donkere wolken. Bij Bakker Bart aan de kop van de Herestraat zitten moeder Aukje en haar dochters Noa en Siobhan aan een kletsnat tafeltje hun broodje te eten. ,,Ik voel een druppel’’, zegt Siobhan, die haar paraplu in de aanslag heeft. Het is hun eerste terrasmoment van het jaar. ,,Gezellig om weer andere mensen te zien, meer léven’’, leggen ze uit.

14.00 uur, de regen komt met bakken uit de hemel. Aukje en haar dochters blijken alledrie een paraplu bij zich te hebben. Iets verderop op de Grote Markt, blijken er veel meer mensen onder de grote parasols te passen dan de parasolmaker ooit heeft bedacht.

Voor café Der Witz zitten Niels en Esther aan een biertje, een kleine gele paraplu boven hun hoofd. Ze zijn wadloopgidsen. ,,Het is eigenlijk laag water’’, zeggen ze. ,,We zijn wel gewend aan natte, Spartaanse omstandigheden.’’

14.03 uur, hagelstenen. Nu het hagelt passen er nóg meer mensen onder een parasol. De bediening van Der Witz loopt met twee dienbladen. Eentje met daarop de bestelling en eentje erboven die de bestelling droog houdt.

Voor de Drie Gezusters op de Grote Markt zitten de terrassen onder de parasols met heaters stampvol. Het weer - four seasons in drie kwartier - maakt mensen niks uit. Ze willen eruit!

14.15 uur, zonnetje. In de Poelestraat voor het Concerthuis zitten vriendinnen Vera en Melissa (beiden 25), zonnebrillen op. ,,Eindelijk kan het weer. Lekker op het terras eten en drinken, mensen kijken, iedereen vrolijk. We genoten van de hoosbui!’’

Voor café De Koffer in de Schildersbuurt zitten de Oostenrijkse vrienden Michael (29) en Marcel (28). Ze drinken een biertje onder een parasol. Over hun knieën een dekentje. De grootste verrassing? Op hun stoelen liggen kussens met verwarming erin.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen