De verpauperde loempiakraam op de Ebbingebrug in Groningen was ooit een sieraad. Dat wordt het deze zomer weer, beloven eigenaar Hong Dam en architect Johannes Moehrlein.

Hekken onttrekken de loempiakraam op de Ebbingebrug − ooit de meest bijzondere loempiatent van in elk geval Groningen − aan het zicht. Aannemer Jurriëns is ermee bezig. De melkglazen platen rondom zijn verdwenen; wat rest zijn de contouren van het gebouwtje.

Vietnamese bootvluchteling

Architect Johannes Moehrlein ontwierp het eind jaren negentig voor Ngoc Hong Dam. Hij vluchtte met zijn familie in de jaren tachtig uit Vietnam, op een wankel bootje. Ergens op de Zuid-Chinese Zee ontfermde een Nederlands schip zich over de familie die neerstreek in de Groningse wijk Beijum.

Hong Dam rondde de havo en de mts af, maar besloot Vietnamese loempia’s te gaan verkopen. Zijn standplaats? De Ebbingebrug, waar hij eerst vanuit een krakkemikkig kraampje en later vanuit een knalgele keet goede zaken deed.

Futuristische kiosk

Zo goed dat hij ook ondernemer werd in Vietnam en het tijd vond voor een serieuze loempiakraam op de brug. Moehrlein zette een kiosk neer die futuristisch oogt en iets weg heeft van een bootje. Hij opende in het jaar 2000.

Jaren liep het er storm, totdat Hong Dam langdurig in Vietnam was en de kraam afwisselend frietkraam was of leegstond.

Openbaar toilet

Buurman Lucas Minke van de gelijknamige tabakszaak op de hoek heeft de kraam en z’n omgeving zien verloederen. ,,Het is een openbaar toilet, zowel overdag als ’s nachts. Dat is geen fijn gezicht.’’

Hij heeft het altijd merkwaardig gevonden dat ‘zo’n ultramodern ding’ probleemloos op de brug mocht staan tussen de zeventiende-eeuwse gevels. ,,Ik heb vier jaar op een vergunning voor zonwering moeten wachten’’, vergelijkt hij.

loading  

Bahn mi in plaats van loempia

,,De vernieuwde kiosk past in de nieuwe inrichting van de Diepenring’’, zegt Moehrlein, die uitlegt dat ook de achterzijde toegankelijk wordt.

Er zal geen loempia meer verkocht worden, maar duurzaam en traditioneel Vietnamees eten, zoals banh mi. Net als in Mr. Dam, de zaak van Hong Dam in de Brugstraat. Hij hoopt na de zomer zelf in de vernieuwde kiosk te staan die de naam van zijn dochter blijft dragen: Bich Nungh.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen