Een dag op pad met stadsnomade Dennis, die al zes jaar in een tent langs het Eemskanaal in Groningen woont

,,Ik overleef niet, ik leef", laat Dennis duidelijk weten. Hij woont inmiddels zes jaar in de tent langs het Eemskanaal in Stad. Uit principe, niet uit noodzaak. ,,Alle primaire levensbehoeftes zouden gratis moeten zijn."

De winter is zachter dan ooit. Maar toch is het koud, guur, nat en sneeuw als we op 22 januari Dennis een dag volgen. Hij houdt zichzelf en zijn hond Maja warm in de tent met kleding een een klein gas pitje. ,,Daarop leg ik stenen, als ze heet genoeg zijn verspreid ik ze in de tent zodat het warm blijft."

Praten met bomen en vogels

Dennis gaat vandaag de stad in om wat boodschappen te halen op de markt. Die koopt hij van zijn uitkering. ,,Ik wilde dat niet, maar de gemeente vond dat ik een uitkering moest hebben, ook om Maja te onderhouden." Als de hond in de fietskar is geladen, is hij klaar om aan de tocht te beginnen. (tekst gaat verder onder de foto)

Maar niet voordat hij even over de verte van het Eemskanaal tuurt, zich mediterend uitrekt, een vogel spot in de lucht en die liefkozend toe fluit. ,,Ik ben één met alles om mij heen. Ik praat met bomen en vogels." Maar niet meer met zijn familie. ''Die keurt mijn levenswijze af", vertelt Dennis.

Kip en bloemkool

''Maar mijn vrienden staan er volledig voor open en die komen regelmatig langs." Daardoor voelt de stadsnomade zich nooit alleen aan de oevers van het kanaal. ,,Ik zou niet weten hoe ik eenzaam moet zijn."
Ook vandaag heeft Dennis gezelschap, van een maat en uiteraard van Maja.
Om de innerlijke mens en hond te verwennen slaat Dennis op de markt twee kilo kippenbouten en een bloemkool in. Bij de shop haalt hij een zakje wiet en dan moet hij als de bliksem weer terug naar zijn tent. ,,Het begint te sneeuwen. Ik moet het sneeuw van de tent afhalen, zodat die niet instort."

Gemaakt door: Milton Broen, Febe Struycken en Ellen Grondijs van Sikkom .

menu