Een handgranaat? Blijf af!

Duizend bommen en granaten! Dertig huizen in de stad Groningen zijn ontruimd omdat er vier handgraten gevonden zijn. Waar komen die dingen vandaan en wat is het gevaar?

Handgranaten, hoe kom je er eigenlijk aan?

Het zijn meestal verzamelaars van militaria die een of meerdere handgranaten hebben. Veel mensen gaan met een metaaldetector op pad of vissen met een magneet. Dan kunnen wel eens granaten of ander wapentuig gevonden worden.

Zijn handgranaten ergens te koop?

In het reguliere circuit kun je geen handgranaten kopen. Een medewerker van Sips Legerdump in Groningen veronderstelt dat de meeste granaten die verzamelaars hebben een ‘erfenis’ uit de Tweede Wereldoorlog zijn. Dat er tegenwoordig bij Defensie handgranaten zouden verdwijnen noemt hij zeer onwaarschijnlijk. De controles zijn heel scherp. Bovendien wordt geregistreerd wat er aan wapentuig uitgegeven wordt en wat er afgaat. Bij oefeningen wordt bovendien alleen met oefengranaten gewerkt.

Hoe gevaarlijk zijn die dingen eigenlijk?

Behoorlijk gevaarlijk. Het is een wapen dat gebruikt kan worden tijdens gevechten op korte afstand. Meestal bevat een handgranaat naast de explosieve lading een tijdontsteker die hem een aantal seconden na het wegwerpen laat afgaan. Er zijn ook handgranaten die exploderen door de schok van het neerkomen na de worp. Zelfs mensen die er geen verstand van hebben blijven het liefst ver uit de buurt van de granaten. Door de leeftijd of roestvorming kunnen ze onbetrouwbaar zijn. In de grond aangetroffen mortieren en granaten worden niet voor niets door de Explosieven Opruimings Dienst op een verlaten plek gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Wat voor soorten handgranaten zijn er?

Er zijn meerdere soorten, onder te verdelen in detonerende handgranaten zoals scherf- en aanvalshandgranaten en chemische handgranaten, zoals rook- en brandhandgranaten. Scherfhandgranaten; laten bij de ontploffing talloze metalen fragmenten rondspatten. Sta je daarbij in de buurt dan is de kans klein dat et goed afloopt.

Stungranaten veroorzaken een hevige knal, grote luchtdrukwerking en soms ook een felle lichtflits, maar hebben geen sterke scherfwerking. Ze worden gebruikt om de tegenstander te verwarren en te desoriënteren.

Rookhandgranaten produceren rook. Enkele exemplaren zijn voldoende om plaatselijk een rookgordijn te leggen. Er zijn ook rookhandgranaten die in een straal van vijftien meter fosfor verspreiden waardoor brand veroorzaakt kan worden. Verder zijn er nog gasgranaten, brandhandgranaten en traangasgranaten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.