Een houten dorp als grote mensenwereld

Met een helm op het hoofd en een hamer in de hand bouwen ruim vierhonderd kinderen deze week in Timmerdorp hun eigen kleine samenleving.

„Een huis met twee verdiepingen en een balkon”, roept Dieuwer (9) boven het getimmer uit, als hem gevraagd wordt wat hij aan het maken is. Kort kijkt hij op. „En een bankje, dat willen we er ook bij hebben”, waarna hij met een geconcentreerde blik de volgende spijker in de pallet slaat en zo ‘hun wijk’ begint op te bouwen op het Suikerunieterrein.

Dit doet hij samen met andere kinderen van zeven tot en met 12 jaar. Het collectieve getik is van ver buiten het terrein te horen. Hier wordt hard gewerkt. En dat gaat door tot en met vrijdag. Dan is er ‘dorpsfeest’ en kunnen ouders en andere geïnteresseerden het eindresultaat komen bekijken.

Het Timmerdorp is opgedeeld in veertien wijken, bestaande uit zo’n dertig kinderen. Deze worden weer gesplitst in vijf à zes groepjes. En ondanks het bordje ‘verboden voor grote mensen’ zijn er toch zo’n honderd volwassenen om de jongelingen te begeleiden.

„Het aantal deelnemers is sinds 2014 verdubbeld, dus het is mooi dat het aantal vrijwilligers is meegegroeid”, zegt organisator Jan Willem Wennekes.

Het doel van het Timmerdorp is volgens hem de meisjes en jongens vertrouwd te laten worden met het materiaal, zodat er minder angst voor techniek is. „Velen hebben nog nooit een nijptang in de hand vastgehouden. In zo’n week geef je hen zelfvertrouwen op dit vlak en kunnen ze straks vol trots zeggen ‘kijk mam, dit heb ik ik gemaakt.’”

Ook het samenwerken noemt Wennekes als belangrijk onderdeel van het evenement. „Het dorp wordt met elkaar gemaakt.” Net als de beslissingen die er in een dorp genomen moeten worden.

Daar buigt de kinderraad zich onder andere over. Die is jaar voor het eerst in het leven is geroepen. „Tot nu toe hebben wij als organisatie zelf de regels bedacht, maar het leek ons leuk om de kinderen zelf inspraak te laten geven als zich er een probleem voordoet in hun dorp”, zegt Wennekes. „Dat kan iets met de veiligheid zijn, of er moet een naam bedacht worden voor de wijk.” Elke ochtend komt de raad samen en in ‘s middags vindt er een stemming plaats. „Net zoals in de echte wereld dus.”

En zo ziet het leven er in het dorp ook uit. Twee jongetjes van tien tillen een pallet naar hun hutje. Nadat iemand van Centrum Veilig Bouwen het huisje getest heeft, is hun een vergunning gegeven voor het bouwen van een extra etage. Ze gooien de pallet neer en nemen de hamer ter hand. Maar dan gaat de hoorn. De jongetjes lopen met een blauwe bouwhelm op, de broodtrommel onder de arm en met een nat voorhoofd naar de tafels. Schafttijd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.