Een kwart van de ruim 100 NPG-projecten in de Groningse aardbevingsgemeenten loopt vertraging op door corona

Kinderen vermaken zich met De Bazenfabriek op Landgoed De Camping in 't Zandt. Foto: Reyer Boxem

Van de ruim 100 projecten in de Groningse aardbevingsgemeenten waar geld voor is toegekend uit het Nationaal Programma Groningen (NPG), loopt bijna een kwart vertraging op door de uitbraak van het coronavirus. Dat blijkt uit een inventarisatie van Dagblad van het Noorden.

Zo verwacht de provincie Groningen dat 17 van de 39 toegekende projecten vertraging oplopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Digitale Top Groningen en de Klimaatbiënnale die later worden gehouden dan gepland. Ook vervoersprojecten als de pilot met een zelfrijdende trein en de waterstof OV-hub kampen met vertraging.

In de gemeente Het Hogeland is vanuit het NPG ruim 11 miljoen euro beschikbaar voor het vernieuwen van de dorpscentra in Bedum, Winsum, Uithuizen en Uithuizermeeden. Dat project staat voorlopig op een laag pitje.

„Door de lockdown was er geen fysiek contact mogelijk met de ondernemers. Zij hebben bovendien zelf aangegeven dat ze terughoudend zijn met plannen maken omdat ze eerst meer duidelijkheid moeten hebben over welke gevolgen corona heeft op hun bedrijfsvoering”, zo laat de gemeente weten.

Er is nog veel onduidelijk

Ook Toukomst, waarbij samen met Groningers gezocht wordt naar plannen die sociaal en economisch van grote waarde zijn voor de leefbaarheid van de provincie Groningen, duurt langer dan gepland door de corona-crisis. Dat zou duren tot 1 juli 2020 maar loopt voorlopig door.

Het opstellen van het lokaal programma, waarin gemeenten en provincie uiteenzetten hoe ze de komende tien jaar het geld uit de NPG-pot willen gaan gebruiken, loopt in een aantal gemeenten eveneens vertraging op. „Net als veel andere gemeenten hadden we het lokaal programma al graag voor de zomer samen met bewoners willen ontwikkelen”, stelt de gemeente Midden-Groningen. „Nu gebeurt dat deels in en deels na de zomer.”

Doordat het opstellen van het lokaal programma meer tijd in beslag neemt, weten veel gemeenten niet of ze dit jaar nog voor nieuwe projecten aan zullen kloppen bij het NPG, of dat dit volgend jaar wordt. Zo verklaart de gemeente Oldambt: „Mogelijk dat we dit najaar tegelijk met ons lokale programma ook de eerste nieuwe projectaanvragen indienen.”

Appingedam, Loppersum en Delfzijl

Appingedam, Loppersum en Delfzijl zijn nog druk bezig met een gezamenlijk programma voor de nieuwe gemeente Eemsdelta die in januari 2021 wordt gevormd.

De gemeente Groningen heeft wel al concrete plannen klaarliggen voor na de zomer. De gemeente vraagt ruim 2,5 miljoen euro voor de wijkvernieuwing in Beijum-Lewenborg en 2 miljoen voor het zonnepark in Dorkwerd. Later dit jaar volgen nog meer projectaanvragen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
Coronavirus
menu