Een schouwburg vol patat en frikandellen

Actrice en zangeres Rosa Da Silva bezoekt met 20 vrouwen uit de Korrewegwijk Attractiepark Drouwenerzand.

Actrice en theatermaker Rosa da Silva toog gisteren met een groep Groningse vrouwen en kinderen naar Attractiepark Drouwenerzand. Op zoek naar verhalen voor wijktheaterproject De Wijk De Wereld.

„Nederlanders zijn zo.” Mymuna Bah trekt met haar hand een streep in de lucht. „Direct.” Nu maakt haar zelfde hand maakt een kronkelbeweging. „Niet zo.” Ze lacht.

De directheid van de Nederlanders heeft haar vaak verbaasd. En al die vragen! „Iedereen wil ook steeds weten hoe oud je bent. Laatst vroeg mijn zoontje dat ineens ook aan de buschauffeur: hoe oud bent u?” Ze slaat een hand voor haar mond. „Dat kennen we in Afrika niet. Ik weet nu: hier is het normaal, dat is gewoon de Nederlandse cultuur.”

Wijkverhalen in de Stadsschouwburg

Bah is met een groep van 15 moeders en hun 36 kinderen uit de Groningse wijken Korrwegwijk en De Hoogte in Drouwenerzand Attractiepark. Het is het jaarlijkse uitje van de groep die elkaar bijna dagelijks treft in wijkcentrum Het Floreshuis.

Deze dinsdagmiddag is ook actrice Rosa da Silva aangesloten. De theatermaker, die onlangs de AFK Sonneveldprijs en de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival in de wacht sleepte, verzamelt verhalen voor het wijktheaterproject De Wijk De Wereld. Meer specifiek: verhalen van wijkbewoners, die ze gebruikt voor een scène in de wijktheatervoorstelling die op 13,14 en 15 juni te zien is in de Stadsschouwburg.

Intens nieuwsgierig

Dus zat Da Silva, net als iedereen in het park, vanmorgen vroeg al aan de patat. „Je kunt hier de hele dag gratis eten...”, zegt ze met grote ogen. „Niet normaal, toch?” Ze grijnst. „Dat lijkt me dus geweldig straks in de Schouwburg: een tafel vol met patat en frikandellen.”

Wat ook zeker terug gaat komen in de scène: die intense en onomwonden Nederlandse nieuwsgierigheid en hoe mensen die hier niet geboren zijn die ervaren. Da Silva: „Ik betrap mezelf er ook op dat ik vaak ook gelijk wil vragen waar iemand vandaan komt, wat-ie doet en hoe oud ie- is. Grappig is dat. Er zijn zo veel dingen om over te praten en kennelijk zijn we hier vooral gefocust op afkomst en leeftijd. Voor hen is het helemaal niet belangrijk. Dat vind ik een mooi gegeven om mee aan de slag te gaan.”

menu