Het ontwerp voor de tiny houses die Groninger Huis in Estland laat bouwen.

Een tiny house als sociale huurwoning: het kan binnenkort bij Woonstichting Groninger Huis

Het ontwerp voor de tiny houses die Groninger Huis in Estland laat bouwen. Beeld: Groninger Huis

Wie een nieuw huis wil huren bij woonstichting Groninger Huis, kan na de zomer ook kiezen uit een tiny house. De woonstichting uit Zuidbroek begint na de vakantie met het plaatsen van twintig van dit soort kleine huizen.

Groninger Huis, actief in Oldambt, Delfzijl, Appingedam en Midden-Groningen is naar eigen zeggen de eerste woningcorporatie in Groningen en Drenthe die in tiny houses stapt. Accolade in Friesland ging Groninger Huis voor. In Drenthe voert Actium gesprekken met de gemeente Assen, maar die gesprekken zitten nog in de verkennende fase.

Volgens Groninger Huis past de aankoop van twintig tiny houses goed bij trends op de woningmarkt. Aan de ene kant krimp, aan de andere kant de toename van kleine huishoudens.

Directeur-bestuurder Hilde van Ree van Groninger Huis: ,,We zien tiny housing als een heel interessante ontwikkeling. De woningen zijn klein, flexibel en milieuvriendelijk. Bovendien zijn de huizen gemakkelijk verplaatsbaar en verkoopbaar. Ook zijn de kosten van een tiny house een stuk lager dan van een reguliere woning. Hierdoor is het mogelijk om de woningen voor een lage huurprijs aan te bieden.”

Estland

De wooncorporatie heeft de huizen laten ontwikkelen door een Nederlands architectenbureau - welk wil Groninger Huis nog niet zeggen - dat de tiny houses in een fabriek in Estland laat bouwen. Het gaat om modulaire bouw waarbij de huizen al in de fabriek in elkaar worden gezet.

Woordvoerder Harry Martens: ,,Normaal gesproken werken we het liefst met bedrijven in de regio. Maar in dit geval kiezen we voor Estland vanwege de kwaliteit en de prijs. De bouwkosten in Nederland stijgen zo snel.''


loading

Intakegesprek

De huurprijzen van de tiny houses liggen straks op 424,44 euro per maand. De huizen tellen zo'n 40 m2 vloeroppervlak. Om in aanmerking te komen voor een van de huizen, gaat de woningstichting intakegesprekken voeren.

Martens: ,,Het gaat anders dan bij de reguliere toewijzing van onze woningen. We willen met mensen in gesprek om te zien of ze bewust kiezen voor deze woonvorm en de levenswijze onderschrijven.'' Naast verhuur aan één- of tweepersoonshuishoudens, gaat de woningcorporatie de helft van de huizen aan zorgorganisaties verhuren.

Het is de bedoeling dat de tiny houses in alle gemeentes waar Groninger Huis werkt komen te staan. Martens: ,,We zijn met alle gemeenten in gesprek, met de een zijn we verder dan de ander.''

loading

Stor mloop

De tiny house-beweging is sinds een paar jaar in opkomst. De filosofie achter de kleine-huizenbeweging: kleine maar volwaardige vrijstaande woningen van maximaal 50 m2 vloeroppervlak met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Ze staan op een (tijdelijke) fundering, maar ook op wielen. Ook in het noorden komen steeds meer - veelal particuliere- initiatieven voor deze woonvorm.

In de stad Groningen ontstond vorige maand een stormloop op een wijkje met 30 tiny houses in Westpark. In vier weken tijd meldden zich meer dan zeshonderd gegadigden. Ook die huizen moeten nog dit jaar verschijnen. Eind 2019, begin 2020 komt er naar verwachting een tiny woonwijkje in nieuwbouwwijk Lievingerveld.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu