Een volle boodschappentas voor dakloze Groningers

Zina Valentin schenkt jaarlijks een boodschappentas aan een dakloze Groninger. Dit jaar doet Facebook mee.

‘Ik ben maar alleen, zoveel kan ik niet doen”, zegt Zina Valentin (50). Al meer dan vijftien jaar schenkt ze rond de winterse feestdagen een goed gevulde boodschappentas aan een thuis- of dakloze Groninger. „Zo draag ik toch een steentje bij aan de maatschappij.” Dit jaar lijkt het steentje te veranderen in een kei.

Goed doen via Facebook

Zondag plaatste Valentin een berichtje in de Facebookgroep ‘Oproepjes voor Groningers’. Ze vroeg de leden van de groep wie haar jaarlijkse boodschappentas verdiende. Al snel stroomden de positieve reacties binnen. Binnen een dag had het bericht 120 likes en tientallen tips.

„Mensen tippen me niet alleen over iemand die het verdient”, zegt de vrouw. „Ze bieden ook hulp aan. Weer anderen delen hun eigen verhaal. Ze vertellen hoe ze een broodje kopen voor de dakloze die altijd buiten hun supermarkt staat.”

Onbekende verhalen

Valentin, die het zelf moet doen met vijftig euro per week, is blij dat ze iets voor een ander kan betekenen. „Thuis- en daklozen worden vaak vergeten. Hun verhalen zijn meestal onbekend en mensen praten weinig met ze. Hoe klein mijn gebaar ook is, ik laat de persoon wel weten dat ik hem zie. Dat hij er ook mag zijn en dat er ook aan hem gedacht wordt.” En wat komt er in de boodschappentas? “Ik koop veel fruit, want dat is gezond en relatief lang houdbaar. Een maaltijdsalade, een pak yoghurt en vooral wat lekkers. Koek en snoep. Dingen die de persoon zelf waarschijnlijk weinig koopt.”

Ze denkt ook aan het winterse weer. „Een paar handschoenen, een sjaal en een muts doen het ook goed.” Ze doet er altijd een kaartje in. “Eentje met een inspirerende tekst, om degene eraan te herinneren dat hij of zij niet alleen is.”

Hoe meer, hoe beter

Ze hoopte dat haar Facebookbericht mensen aan het denken zou zetten. „Maar dat mensen ook bij zouden willen dragen. Nee, dat had ik niet verwacht.” Inmiddels wil een tiental mensen aan haar actie bijdragen. „Het zou mooi zijn als ik alle genoemde daklozen een tas kan geven. Eerst maar even inventariseren wie er het meest genomineerd zijn.” Als het zo doorgaat kan Valentin dit jaar niet een, maar vijf mensen blij maken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.