Een weekendje geluk plukken in Groningen

Gelukszoekers kunnen zaterdag en zondag op allerlei plekken in de Stad vinden wat ze zoeken. De een beleeft geluk door een taartje te eten, de ander door een privé-concert. Het mag allemaal op de eerste Geluksroute in Groningen.

Geluksbrengers zijn mensen die iets delen waar ze zelf blij van worden. Die zo’n diep verlangen hebben om geluk te verspreiden dat ze dat gratis en voor niets doen. De komende dagen zijn in Groningen 55 geluksbrengers in de weer.

Petra Talens (36) is coördinator van het Geluksteam Groningen en is erg verguld met de diversiteit aan geluksbrengers. ,,Er is iemand die erg van bakken houdt en daarom taartjes uit gaat delen, vier mensen die van zingen houden gaan vanuit een camper bezoekers persoonlijk toezingen, je kunt bij een horecagelegenheid gelukswensen op het raam plakken, er worden massages gegeven, knuffels uitgedeeld en er zijn yoga- en meditatiesessies op allerlei plekken.’’

Met de vijf andere leden van het team probeert ze enthousiastelingen aan te zetten om buiten de gebaande paden te denken. ,,Natuurlijk kan een kapper gratis gaan knippen om wat meer publiciteit voor zijn zaak te genereren’’, zegt Talens. ,,Maar wie weet heeft hij of zij een diepe wens om eens voor mensen te zingen of met ze te stoepkrijten. Of, ik noem maar iets geks: bellen te blazen.’’

Het concept van de Geluksroute is in 2012 in Leiden opgezet door Marike van IJssel. Met haar behoefte om mensen te verbinden deed ze een oproep om geluk met elkaar te delen. Nu vier jaar later verspreidt de Geluksroute zich over alle provincies; van Limburg tot Friesland, waar vorige maand Leeuwarden aan de beurt was. Voor Drenthe liggen er plannen om Emmen aan het rijtje toe te voegen.

Talens, voorheen werkzaam in de reiswereld en per 1 mei als management-assistente in het UMCG, ziet haar rol in het Groningse Geluksteam als haar missie. ,,Ik wil geluk in Groningen een vaste plek geven. Als je blij bent, heb je meer kracht en dat gun ik iedereen.’’ Je zou kunnen zeggen dat je met het lopen van de route de eenzaamheid verdrijft, maar volgens Talens is het meer dan dat. ,,Hoe meer harten zich openen, hoe meer deuren ook opengaan.’’ En dat kan in de tijd van verregaande individualisering in haar ogen weinig kwaad.

Geluksroute

Via een special app of de website (www.geluksroute.nu/editie/groningen) kunnen gelukszoekers hun eigen route te bepalen. De Geluksroute is ook geschikt voor kinderen en start zaterdagochtend om tien uur. Op zondag is de gezamenlijke afsluiting om 16.30 uur bij het Grand Café aan het Gedempte Zuiderdiep.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.