Een wietplantage van de politie midden op de Vismarkt (+video)

Op de Vismarkt in Groningen kon je woensdag zomaar tegen een hennepkwekerij aanlopen. Tijdens de Week van de Veiligheid laat de politie samen met energiebedrijf Enexis zien hoe gevaarlijk deze plantages kunnen zijn voor de omgeving.

Midden op de Vismarkt staat een grote zeecontainer. Uit de zijdeuren ontsnapt een flinke dosis warm-oranje licht. De straatstenen kleuren ervan op. Bij de ingang is een meterkast nagebootst. Op de wand hangen tientallen foto’s van geïmproviseerde elektriciteitsaansluitingen. Van simpel aan elkaar geknoopte draadjes tot massale constructies van illegale ondergrondse stroomaftapping.

Brandgevaar

,,Al deze foto’s zijn genomen tijdens invallen bij hennepkwekerijen in Nederland’’, vertelt fraude-inspecteur van Enexis Leo de Graaf. ,,We willen samen met de politie laten zien wat de gevaren van wiet kweken zijn. Het is een sociale plicht van ons om de veiligheid van mensen te waarborgen.’’

Ten eerste attendeert De Graaf de mensen op brandveiligheid: ,,Bij bijna alle kwekerijen staat de veiligheid van omwonenden op het spel. De aansluiting van stroomvoorziening is vaak onprofessioneel. Stekkers branden door, er ontstaat kortsluiting of zelfs brand. Het kost simpelweg mensenlevens.’’

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid branden jaarlijks minstens 65 woningen op door hennepteelt.

Elektrocutie

Naast brand liggen er nog meer risico’s op de loer. Zo werd een vrouw in Boxtel vijf jaar geleden geëlektrocuteerd tijdens het douchen. Oorzaak? Het prutsen met elektriciteitskabels door een buurtgenoot voor een hennepkwekerij.

Ook kunnen er chemische stoffen door wanden bij de buren terechtkomen en in waterleidingen belanden.

Illegale stroomaftapping

Binnenin de zeecontainer op de vismarkt staan grote groene hennepplanten die per stuk iedere 3 maanden 100 euro opleveren. Daarboven hangen grote warmtelampen. De drukkende hitte is op een meter afstand te voelen.

Er staan er verschillende ventilatoren, watersproeiers, Co2 uitstoters en gaskachels. Allemaal op kinderlijke wijze aangesloten op het stroomnetwerk.

,,Alles wat je hier ziet is allemaal daadwerkelijk gebruikte apparatuur. Zoals je kunt zien is bijna niets veilig aangesloten,’’ stelt De Graaf.

Van de naar schatting 30.000 hennepplantages in Nederland wordt 95 procent verwarmd met behulp van illegaal afgetapte stroom. Al met al kost dat stroomleveranciers zo’n 70 miljoen euro per jaar.

Hennepteam

De politie Noord-Nederland heeft zelfs een speciaal hennepteam die samen met stroomleveranciers probeert zo veel mogelijk plantages op te rollen en de ‘grote jongens’ die erachter zitten aan te houden.

Politiewoordvoerder Anne van der Meer mikt op bewustwording van de burgers: ,,wie denkt dat wiet kweken gewoon onschuldig een paar plantjes op een zolder is, heeft het mis. Naast brandgevaar voor de hele buurt zit er een hele wereld van criminaliteit achter.’’ De politie vraagt Groningers goed op te letten en melding te doen als ze iets opvalt, zoals een sterkte wietgeur of afgeplakte ramen. Afgelopen voorjaar werd door anonieme tips een van de grootste wietplantages in Groningen ooit opgerold in Foxhol.

Wietliefhebber

De Groningse Arie (66) die een blik in de wietcontainer werpt lijkt niet bepaald onder de indruk: ,,Ik ben zelf liefhebber van dat spul, maar zo’n kwekerij wil je niet naast je huis hebben staan. Ze moeten de boel gewoon legaliseren onder leiding van koffieshophouders. Geen ambtenaren. Die hebben daar geen verstand van.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.