Een zwemzomer zonder De Papiermolen, en nu?

Begin mei gaan de buitenzwembaden in de provincie weer open. Behalve het enige 50-meterbad van de provincie: De Papiermolen in Groningen. Een gemis, nu al.

Er zit niks anders op. Komende zomer zoekt Veronique Aelberts (67) haar zwemheil in het buitenbad in Hoogkerk. „De Papiermolen dicht”, zegt ze. „Dat is wel een ramp, hoor.” Tuurlijk, er zijn ergere dingen dan een buitenbad dat een seizoen gesloten is vanwege een renovatie. Maar toch. Twintig jaar Papiermolen en dan een jaar zonder, het is niet niks.

Aelberts heeft de haren nog nat van het baantjes trekken in zwembad De Parrel, aan de noordwestkant van de stad. Het is ‘haar’ binnenwater, net als dat van Georgie Retèl (66), die zich naast Aelberts staat af te drogen. Ook Retèl is verknocht aan De Papiermolen. En aan De Parrel, in de winter.

Prachtig en spekglad

Beide baden zijn deze zomer dicht. Aldus verkast Retèl vanaf eind juli voor een paar weken naar het zuidelijk gelegen Helperzwembad, vlak naast De Papiermolen. Dat blijft ter compensatie in de zomerweken open. Een prachtig bad, vindt ze. Maar het is niet De Parrel. „Het is hier zo gemoedelijk”, zegt ze. Bovendien, zo concluderen beide dames, is de vloer in het Helperbad spekglad en zijn de kleedkamers een stuk kleiner.

Al met al een wordt het een tikje behelpen dus, voor de fervente zwemmers in de stad. Britta van Bergeijk (51), die na tachtig baantjes met een druppende duikbril en snorkel opduikt in de kleedkamer, tipt een alternatief: het stadsstrand, pal aan het Oosterhamrikkanaal naast horecagelegenheid en bioscoop DOT. Daar is met een drijflijn een stuk van het water ‘afgekaderd’.

Buiten zwemmen boven alles

„De baantjes zijn daar ook wel lekker lang”, herinnert Bergeijk zich van afgelopen jaar. Ook zij zweert al sinds haar studententijd bij De Papiermolen. Niks lekkerder dan buiten zwemmen, concluderen de drie eensgezind. Voor dit genot een jaartje uitwijken naar elders; ze doen het graag - voor één seizoen dan.

Langer hopen ze De Papiermolen niet te hoeven missen. Dat treft, want het de restauratie van het monumentale bad ligt op schema. Volgend jaar is het zwembad weer open, opgeknapt en wel.

Alternatieven voor zwemmers

Behalve het buitenbad in Hoogkerk (open vanaf 5 mei) en het stadsstrand, is openluchtbad de Blinkerd in Ten Boer een alternatief voor De Papiermolen. Wel kost zwemmen in Hoogkerk en Ten Boer ook voor abonnementhouders van zwembaden in de stad entree.

De keuze om in Groningen het Helperzwembad in de zomervakantie open te laten (07.00 - 14.00 uur), is het resultaat van een enquete onder achthonderd abonnementshouders. „Daar kwam uit dat de behoefte aan banen zwemmen het grootst is in het zuiden. En dan het liefst ‘s ochtends en tussen de middag”, zegt gemeentewoordvoerster Floor Olijve. Wie ‘s avonds baantjes wil zwemmen, kan terecht in sportcentrum Kardinge. Exacte tijden en data van de gemeentelijke binnenbaden zijn hier te vinden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.