Eenrichtingsventiel helpt bij ernstig COPD

Ernstig zieke longpatiënten kunnen baat hebben bij een nieuwe ingreep waarbij een longkwab wordt afgesloten met eenrichtingsventielen.

Dat blijkt uit onderzoek waarover longarts Dirk Jan Slebos en onderzoeker Karin Klooster van het UMC Groningen publiceren in wetenschappelijk magazine New England Journal of Medicine.

Experimentele ingreep

Slebos hielp 68 zeer ernstig zieke COPD-patiënten met de experimentele ingreep. Ze hadden meer lucht en konden zich beter inspannen. De ingreep wordt uitgevoerd met een bronchoscoop, een apparaat waarmee de arts via de mond of neus met een slangetje in de longen gaat. Het meest aangedane deel van de longen wordt als het ware afgesloten door er eenrichtingsventielen in te zetten. Er kan dan alleen maar lucht uit. De longen worden daardoor kleiner en dat zorgt dat de patiënt minder kortademig is.

Kleine groep

De behandeling is alleen geschikt voor patiënten met een zeer ernstige vorm van COPD. Ze moeten al gestopt zijn met roken, alle medicijnen en pufjes al gebruiken en longrevalidatie en zuurstof krijgen. Dan nog is de behandeling alleen voor een klein deel van die patiënten geschikt. Het werkt dan bij drie van de vier streng geselecteerde patiënten, blijkt uit het onderzoek.

Foto: DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.