Eerherstel voor Libanonveteraan Kriznaric uit Bellingwolde

Eerherstel na 34 jaar voor Libanonveteraan Christian Kriznaric uit Bellingwolde. Een forse schadevergoeding van Defensie en hij kreeg woensdag het draaginsigne gewonden opgespeld.

PvdA-kamerlid Angeline Eijsink, die zich al jaren inzet voor een betere positie van militairen, kwam hoogstpersoonlijk naar de restaurant Pekelahof in Oude Pekela. Ook Janneke Snijder, waarnemend burgemeester van Bellingwedde was aanwezig bij de ceremonie waarbij Kriznaric (54) het draaginsigne gewonden opgespeld kreeg.

Uitspraak met gevolgen

Het hoofd personeelszaken van Defensie was ook afgereisd naar Oude Pekela. Hij heeft zich ingezet om de schadevergoeding met Kriznaric af te wikkelen. Kriznaric haalde eind vorig jaar zijn gelijk bij het hoogste rechtsorgaan bij Defensie voor het ontbreken van goede zorg na zijn uitzending in Libanon in 1981 en 1982. Een uitspraak die grote gevolgen heeft voor andere militairen. Niet alleen voor hen die in problemen kwamen na de uitzending in Libanon, maar ook voor militairen van Dutchbat 3 die de val van Srebrenica in 1995 meemaakten. Er zijn 474 veteranen die Defensie aansprakelijk hebben gesteld, schreef minister Hennis vorige week in een Kamerbrief.

Christian Kriznaric, Kroatische vader en Nederlandse moeder, diende als 18-jarige militair begin jaren tachtig zes maanden bij Unifil in Libanon. De vredesmacht waaraan Nederland deelnam moest Israël en de Palestijnen uit elkaar houden. Palestijnen hielden Kriznaric twee uur lang onder schot. Hij was zo in de war dat hij zijn wapen weggooide. In plaats van hulp kreeg hij zwaar arrest, vanwege het achterlaten van het wapen.

PTSS

Terug in Nederland werkte hij zich op tot voorman bij PPG Fiberglass in Foxhol. Maar in 2006 ging het mis. Libanon zat in zijn geest. Hij sliep nauwelijks, zwierf dagen door het bos, raakte zijn baan kwijt, zijn relatie sneuvelde en hij raakte aan de drank en drugs. Een agent herkende zijn situatie: post traumatisch stress syndroom (ptss).

Kriznaric ging in behandeling, maar had geen geld. Hij bouwde 50.000 euro schuld op. Toen ook zijn militair invaliditeitspensioen fors werd gekort, kwam hij in nog grote problemen. Met zijn advocaat Vincent Dolderman eiste hij een schadevergoeding. Na jaren procederen kreeg Kriznaric in december gelijk bij de Centrale Raad van Beroep van Defensie.

Erkenning

De afgelopen maanden is onderhandeld over de hoogte van de schadevergoeding. Nu is een akkoord bereikt. Kriznaric wil niet zeggen hoe hoog het bedrag is, maar het gaat ver over de ton. En hij krijgt eerherstel. Het draaginsigne gewonden ziet hij als een erkenning voor al het psychische leed dat hij en zijn familie de afgelopen jaren hebben geleden.

Christian Kriznaric krijgt het isigne gewonden opgespeld. FOTO DVHN/WILLEM DEKKER


Christian Kriznaric krijgt het draagisigne gewonden opgespeld namens minister Hennis. Hoofd personeelszaken van defensie Sillevis Smitt verricht de taak namens de minister. Een aantal collega's krijgt tijdens de ceremonie het draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt voor hun uitzending naar Libanon.FOTO DVHN/WILLEM DEKKER

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.