Eerst met hamers, daarna met explosieven: juwelier Luitjens uit Musselkanaal weerstaat twee inbraakpogingen binnen 24 uur (en huurt nu beveiliging in)

Juwelier Luitjens krijgt beveiliging na tweede inbraakpoging (stockfoto) Foto: Lex van Lieshout ANP XTRA

Raimond Luitjens krijgt persoonlijke beveiliging na een tweede inbraakpoging binnen 24 uur in zijn juwelierszaak in Musselkanaal. In de nacht van dinsdag op woensdag probeerden criminelen de voordeur uit zijn winkel te blazen. Luitjens: „Ik lig onder vuur.”

De ravage is groot. Waar het in de nacht van maandag op dinsdag nog bleef bij hamers op ruiten, haalden vier criminelen de volgende nacht het zware geschut tevoorschijn. Met een nog onbekend explosief probeerden zij zich toegang te verschaffen tot het pand. De deuren werden uit hun hengsels geblazen, stukjes plafond vielen naar beneden en buizen langs de muren braken. Maar het sterke rolluik, dat hield stand. Wederom geen buit.

Druk

In de winkel is het druk. Klusjesmannen zetten nieuwe schuifdeuren in de kozijnen, klanten praten geschrokken met de eigenaar en een medewerker gaat langs alle vitrines met een schoonmaakdoek. „Door de klap is overal stof komen te liggen uit het plafond. Ze hoorden het vijf kilometer verderop.” Normaal trekken de vitrines klanten uit de hele provincie Groningen, is de zaak spik en span en staat dienstbaarheid voorop. Ze vraagt: „Sorry, had u een vraag over iets wat u gezien had?”

Het is een imago waar ze trots op zijn bij de juwelier. Een bom voor de deur lijkt geen excuus om daarvan af te wijken.

Onder vuur

Luitjens zit in tussentijd met zijn hoofd bij honderd dingen, praat snel en maakt zich zorgen. Sinds 4.00 uur ‘s ochtends staat hij op adrenaline. Eerst de politie, recherche en forensische onderzoekers en nu de pers die zijn zaak platloopt. Voor laatstgenoemde kan hij eigenlijk geen tijd maken, verontschuldigt hij zich. „Ik wil eigenlijk zo weinig mogelijk ruchtbaarheid. Ik lig onder vuur.” Waarom juist hij? „Ik heb geen idee waarom.”

Zijn telefoon gaat, het is de beveiliging die hij heeft ingehuurd. Ze moeten zijn persoonlijke veiligheid garanderen, want de criminelen zijn nog niet gepakt en zijn hondsbrutaal. „Als je hier probeert in te breken gaat er een alarm af dat je kunt vergelijken met een luchtalarm. En dat gebeurt dan op twee dagen achterelkaar.”

Tweemaal inbraakpoging ‘opmerkelijk’

„Het is opmerkelijk dat het twee keer in zo’n korte tijd gebeurt”, zegt een woordvoerder van de politie. „Het zou misschien voorbereidingswerk kunnen zijn geweest.”

Getuigen zouden gezien hebben dat de criminelen wegreden in een zwarte auto die geparkeerd stond bij de Aldi. De politie heeft die signalen ook gehoord, laat de woordvoerder weten, maar weet nog niet of het klopt. „Dat moeten wij wel zeker weten.” Daarom is er ook nog geen signalement van de daders.

De politie zit er bovenop, zegt de woordvoerder en zamelt nu zoveel mogelijk informatie in. „Mensen die iets opmerkelijks hebben gezien, een vreemde auto in de straat bijvoorbeeld: meld het. Het hoeft niet alleen om maandag of dinsdag te gaan.” Ook iets heel kleins in het weekend kan bijvoorbeeld helpen. „Melden kan ook anoniem, maar doe het. Zo kunnen we het samen oplossen.”

menu