Eerst naar Noorderzon voordat het leven echt begint

Ondanks het feit dat Noorderzon dit jaar volledig in de zomervakantie valt, gaat het ouderwets goed met de kaartverkoop. Nieuw dit jaar is de geheimzinnige Mystery Route.

Gekke periode

Iedere Groninger kent Noorderzon. Je kunt er ook niet omheen: het festival aan eind van de zomervakantie speelt zich af door de hele stad. Van de grote zaal in De Oosterpoort tot een dansvoorstelling in een Bed and Breakfast aan de Hoge der Aa tot hoog in de Watertoren aan de Noorderbinnensingel.

,,Het is een gekke periode’’, zegt Mark Hospers, hoofd communicatie. Dit jaar valt Noorderzon namelijk helemaal in de vakantie. Tijdens voorgaande edities vond een gedeelte ook nog plaats toen de vakantie al voorbij was. ,,Het was even spannend of we dat gingen merken, maar met de kaartverkoop gaat het gewoon goed.’’

Mystery Route

Hospers is vooral enthousiast dat mensen massaal boeken voor een zogenaamde 'Mystery Route'. Het idee is dat je een dag op het festival uitzoekt en reserveert. Het programma blijft echter geheim, dat hoor je pas als je het terrein op loopt. ,,Dat doen we dit jaar voor het eerst en het valt me op dat heel veel mensen zich willen laten verassen’’, zegt Hospers. ,,We hebben zoveel optredens en zoveel onbekende namen. Ik begrijp die mensen wel, het is moeilijk kiezen.’’

De Noorderkerk kan dit jaar niet gebruikt worden als locatie. Nieuwe onderkomens als de Lutherse Kerk aan de Haddingestraat en twee gymzalen aan de Violenstraat komen daar voor in de plaats. Ook is het programma in de Der Aa-kerk uitgebreider dan andere jaren.

,,En overal worden kaarten voor verkocht’’, volgens Hospers. ,,Natuurlijk gaan sommige voorstellingen wat harder, maar voor veel mensen is niets gek genoeg.’’

Japanse favoriet

De favoriete voorstelling van Hospers stond in 2010 ook al op Noorderzon, maar toen waren ze nog veel kleiner. ,,Niwa Gekidan Penino in De Oosterpoort. Dat is nu een hele grote voorstelling met een draaiend decor. In 2010 waren ze de hit van het festival. Het is heel bijzonder en mysterieus Japans theater met een heel bijzondere beeldtaal.’’ De eerste voorstelling is inmiddels uitverkocht.

Gemiddeld verkoopt Noorderzon ongeveer 20.000 tot 25.000 tickets voor het internationale hoofdprogramma en hetzelfde aantal voor het parkbezoek in het Noorderplantsoen. Het weer kan een spelbreker zijn, maar dat geldt volgens Hospers alleen voor het parkbezoek, niet voor de voorstellingen.

Eurosonic

,,Weet je, iedereen gunt zichzelf een dagje Noorderzon’’, concludeert Hospers. Het maakt volgens hem dus niet uit of het wel of niet regent en of het festival helemaal of voor een gedeelte in de zomervakantie valt.

,,Ik vergelijk het eigenlijk altijd met dat andere grote festival, Eurosonic. We hebben iets gemeen. Eurosonic is aan het begin van het nieuwe kalenderjaar en Noorderzon aan het begin van een nieuwe schooljaar. Iedereen pakt dan toch even wat mee voordat het echte leven weer begint.’’

Bekijk hier het volledige programma van Noorderzon.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.