Eerste 10.000 euro voor gebied rond Klooster Ter Apel is binnen

De Stichting Herinrichting Kloosterenclave Ter Apel heeft haar eerste subsidie binnen. De gemeente Westerwolde legt 10.000 euro op tafel.

,,Daar zijn er erg blij mee’’, zegt Ben Olde Agterhuis.

Hij is voorzitter van de stichting die eind vorig jaar werd opgericht. Dit naar aanleiding van een plan dat eerder dat jaar was gepresenteerd en gemaakt in opdracht van Staatsbosbeheer en andere partijen die betrokken zijn bij het gebied rondom het klooster in Ter Apel dat nu als museum dienstdoet.

In dat plan staan allerlei maatregelen die genomen kunnen worden om dat gebied aantrekkelijker te maken. Het opknappen van de vijvers in het Kloosterbos, het maken van betere zichtlijnen in dat bos, het zichtbaar maken van de loop van oude grachten en het zoveel mogelijk weren van vrachtverkeer zijn enkele van de maatregelen.

,,In onze stichting zitten vertegenwoordigers van omwonenden, het Museum Klooster, het Hotel Boschhuis en anderen’’, zegt Olde Agterhuis. ,,Onze taak is subsidies bijeen te krijgen en alle plannen uit te voeren.’’

Begroting en plan van aanpak

Daarvoor is eerst nodig dat goed wordt berekend wat het kost om al die plannen te realiseren. ,,We moeten dus eerst een begroting laten maken en een plan van aanpak. Daar alleen al hebben we 30.000 euro voor nodig. Een derde hebben we daarvan nu binnen met de subsidie van de gemeente. Pas als we een begroting hebben, kunnen we landelijke en wellicht Europese fondsen aanschrijven en geld vragen.’’

Hoeveel tijd dat vraagt, kan Olde Agterhuis niet zeggen. ,,Maar we hopen de enclave zo snel mogelijk aantrekkelijker te kunnen maken.’’

De Kruisheren namen het klooster van Ter Apel in 1465 in gebruik en het is het enige nog volledig bewaard gebleven klooster in de provincie Groningen. Het is al jaren een museum en trekt jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers. De museumdirectie hoopt dat met een mooiere enclave dit aantal stijgt en dat ook de economie van Ter Apel daarvan profiteert.

Wethouder Bart Huizing (PvdA) van Westerwolde hoopt dat ook. ,,Daarom stellen we de 10.000 euro beschikbaar.’’

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.