Eerste Groningse fietsstraat klaar

In de Bessemoerstraat in Groningen zijn auto’s welkom, maar wel als gast. De straat is onderdeel van de ‘slimme fietsroute’ naar Zernike Campus.

De roodgeasfalteerde Bessemoerstraat ligt er rond het middaguur verlaten bij. Een windvlaag doet het zand van het lichtgrijs betegelde trottoir opstuiven. In de verte blaft een hond. Fietsers lijken in geen velden of wegen te bekennen.

De recent vernieuwde straat is onderdeel van de ‘slimme fietsroute’ van de binnenstad naar het Zernikecomplex. Om onder meer de Zonnelaan te ontlasten van fietsverkeer, wordt sinds twee jaar geëxperimenteerd met een doorgaande fietsweg. Daar zijn auto’s toegestaan, maar hebben fietsers altijd voorrang.

Steven Looijen (22) fietst de route door Paddepoel vrijwel dagelijks. „Nu de vakantie is begonnen, rijd ik nog steeds naar de campus om te fietsen. Achter de campus langs en de velden in. Heerlijk om alles even los te laten.”

Hij merkt het verschil van de oude vervallen straat en de nieuwe geasfalteerde weg. „Het fietsgemak is groter. Kijk maar, de weg is helemaal glad. Dat is ook ideaal om te skateboarden.”

Naar verwachting zal de straat vanaf het begin van het nieuwe studiejaar veel gebruikt worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.