Eerste Kamer akkoord met app CoronaMelder (en Henk Pijlman stemt met dit typisch Groningse mondkapje)

In de Eerste Kamer wordt hoofdelijke gestemd over de tijdelijke wet over de corona-app. Henk Pijlman van D66 stemde zo. Foto: ANP/Lex van Lieshout

De Eerste Kamer is akkoord met invoering van de app CoronaMelder, die de GGD moet gaan helpen bij het bron- en contactonderzoek. Dat bleek vanmiddag tijdens een hoofdelijke stemming. D66-Kamerlid Henk Pijlman liep rond met een opvallend Gronings mondkapje.

Na meerdere dagen debatteren stemden 51 senatoren vandaag in met het voorstel tot invoering van de corona-app. Uiteindelijk waren 19 senatoren tegen het plan.

CoronaMelder controleert via bluetooth of andere telefoons dichtbij zijn. Als smartphones meer dan vijftien minuten bij elkaar in de buurt zijn, wordt een versleutelde code uitgewisseld tussen de gebruikers van de app.

Bij een coronabesmetting kunnen de patiënt en de GGD dit melden. Appgebruikers met wie codes zijn uitgewisseld, ontvangen vervolgens een melding en advies.

Vrijwillig

Minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft altijd benadrukt dat gebruik van de app vrijwillig is. Er wordt geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker opgeslagen. Bovendien mag iemand nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot het gebruik van de app.

Het voorstel werd op 3 september al aangenomen door de Tweede Kamer. Nu de Eerste Kamer ook akkoord is, gaat de app 10 oktober landelijk draaien. Op die dag start ook een landelijke campagne om de app onder de aandacht te brengen. Het is al mogelijk om de toepassing te downloaden in online winkels.

Minister De Jonge: ,,Mooi dat het gebruik van CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd. We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten.”

Nieuws

Meest gelezen

menu