Eerste Kamer debatteert: fusie Haren lijkt onontkoombaar

Een zelfstandig Haren lijkt vrijwel definitief van de baan. Nadat de Tweede Kamerfracties eerder al instemden met een fusie, gaat dinsdag vermoedelijk ook de Eerste Kamer overstag.

De fracties van de Eerste Kamer debatteerden maandagavond over twaalf herindelingsvoorstellen, waaronder de herindeling van de gemeente Haren met Groningen en Ten Boer.

Dinsdagavond volgt de stemming, na beantwoording van vragen door minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66).

Hoewel onder meer de fracties van de PVV, 50Plus, de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) en GroenLinks zich kritische uitlieten over een fusie, lijkt zich toch een meerderheid af te tekenen voor een samenvoeging van de drie gemeenten.

In dat geval is de nieuwe gemeente Groningen per 1 januari een feit.

Geen draagvlak

Kritiek was er vooral op de manier waarop Provinciale Staten en de regering het herindelingsproces in gang zetten, terwijl een meerderheid van de bevolking en de raad fel tegen zijn.

„Bij zo’n massief verzet zou een verantwoordelijke overheid zich nog eens goed moeten beraden of de ingeslagen weg nog wel verantwoord is”, gaf OSF-leider Henk ter Hoeve de minister mee.

Fractievoorzitter Jan Nagel van 50Plus betoogde dat het fusiebesluit is genomen op oneigenlijke argumenten.

„Er wordt telkens gezegd dat de situatie van de gemeente Haren onzeker is en dat er een tekort aan bestuurskracht is. Maar de feiten bevestigen dit niet. Hareners voelen zich geslachtofferd en bedrogen door de verbroken belofte om zelf te bepalen wat het beste is voor de burgers.”

Meerderheid

Bij GroenLinks, dat in de Tweede Kamer met het voorstel instemde, klonk er twijfel. De Eerste Kamerfractie wil van minister Ollongren weten of het proces wel zorgvuldig is verlopen. Fractievoorzitter Jan Lintmeijer zei zich specifiek zorgen te maken over de medewerkers van de gemeente Haren.

Fractievoorzitter Mirjam Bikker van de ChristenUnie liet weten niet volledig overtuigd te zijn van de herindeling maar wel te neigen in te stemmen met het wetsvoorstel.

Een volmondig ja kwam er van de fracties van de VVD en D66, die samen goed zijn voor 23 zetels in de Senaat.

Wanneer net als in de Tweede Kamer de Eerste Kamerfracties van zowel de ChristenUnie (3 zetels) als het CDA (12 zetels) dinsdagavond ook akkoord gaan met een fusie, is een meerderheid bereikt.

Haren afwezig

De tribune in Den Haag bleef verstoken van bezoek uit Haren.

Het Burgercomité Haren, dat zich al jaren hevig verzet tegen een herindeling, liet in de aanloop naar het debat weten van mening te zijn dat minister Ollongren de burgers van Haren respectloos heeft behandeld door schriftelijke vragen vanuit de Eerste Kamer niet of onjuist te beantwoorden.

Aldus heeft het comité inwoners opgeroepen om weg te blijven bij de mondelinge behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer.

Precedentwerking

Oud-wethouder en raadslid Mariska Sloot van Gezond Verstand Haren waarschuwt voor de gevolgen voor andere gemeenten als het in Haren tot een fusie komt. „Het gevaar is de precedentwerking als het doorgaat: geen gemeente is meer veilig, want argumenten doen er niet meer toe.”

De bestuurlijke toekomst van de gemeente Haren leidde de laatste jaren tot stevige discussies, politieke onrust en koersveranderingen.

Nadat de toenmalige gemeenteraad in 2013 een voorlopig besluit nam tot fuseren, keerde het tij toen een meerderheid van de bevolking zich tijdens een burgerraadpleging in 2014 juist uitsprak tegen herindeling.

Sindsdien strijdt de huidige raad voor behoud van zelfstandigheid, tegen de wens van Gedeputeerde en Provinciale Staten in.

Begin 2017 adviseerden Provinciale Staten de minister van Binnenlandse Zaken om in te stemmen met een fusie. Afgelopen april ging een meerderheid in de Tweede Kamer akkoord.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.