Eerste paal de grond in van De Krijthe in Bedum

De eerste paal van appartementencomplex De Krijthe in het Bedumer centrum werd donderdag de grond in gedraaid.

Om nog meer bevingen te voorkomen worden de funderingspalen niet 22 meter de grond in geheid, maar gedraaid. De eerste ging er vrij gemakkelijk in en er volgen nog 74, dubbel zoveel als gebruikelijk omdat het gebouw aardbevingsbestendig moet zijn. Dat is overigens niet de reden dat tussen idee en uitvoering zo’n drie jaar zit. Dat kwam vooral door de instortende woningmarkt.

Dat de bouw is begonnen en dat inmiddels zes van de negen luxe koopappartementen op de hoek Molenweg, Boterdiep Westzijde zijn verkocht noemt architect Niels Feddema mede een verdienste van Kenders Bouw, die in een vroeg stadium in het project stapte.

Het idee voor het complex werd in 2013 uitgedacht door Feddema Architect, Dijk & De Vries Vastgoed en Adviesbureau Van der Plas. Feddema vertrouwt er op dat de andere drie woningen van de hand gaan voor de oplevering eind dit jaar.

Dorps karakter

De naam is ontleend aan Hotel Krijthe, dat tot 1949 op die plek stond. Het ontwerp is ook geïnspireerd op de boerderijvorm van het historische etablissement.

Feddema koos nadrukkelijk voor een ‘dorps karakter’ van het complex, dat aansluit bij de oude bebouwing in het centrum van Bedum.

Het gebouw is aan de buitenkant opgedeeld in vier ontwerpen, ieder met een eigen kleur metselwerk.

De inrit naar Bloemenhuis Balkema wordt ook verlegd en vanuit de winkel is er zicht op de inrit en de openbare weg. Aan de zijkant komt reclame voor de bloemenzaak.

Razzia

Hotel Krijthe is overigens onlosmakelijk verbonden met een minder glorieus moment in de geschiedenis. In de vroege ochtend van 25 april 1944 werd immers de grootste grote razzia in het noorden van ons land in gang gezet. Een wraakactie nadat agent Jannes Luitje op 22 april 1944 op het Bedumer station werd neergeschoten door verzetslieden Michael Henrich en Willem te Lindert.

In het Bedumer hotel werden de gijzelaars klaargezet voor transport naar het concentratiekamp.

In 1989 werd in het bankgebouw van Fortis, dat na Krijthe op die plek stond, een plaquette aangebracht om de razzia blijvend te herdenken.

Dat gebeurt maandag 25 april om 11.00 uur wederom, maar omdat de Fortisbank is afgebroken, vindt de bijeenkomst dit jaar plaats bij het gemeentehuis.

De herdenking van volgend jaar kan wel weer op de oude plek plaatsvinden. Volgens Niels Feddema krijgt de zorgvuldig bewaarde plaquette een mooie plek voor De Krijthe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.