Het verpauperde eerste stadhuis van Winschoten wordt gerestaureerd en zodanig verbouwd dat er elf appartementen in komen.

Dat is de bedoeling van de eigenaar, een ondernemer uit de stad Groningen.

Voor de restauratie van de buitenkant heeft hij al een vergunning gekregen van de gemeente Oldambt. Deze week zijn de werkzaamheden begonnen. ,,De aanvraag voor het verbouwen aan de binnenzijde en het realiseren van de appartementen bestuderen we nu’’, zegt gemeentelijk woordvoerster Charone Tellegen. ,,We vragen er ook advies over in bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het gebouw is immers een rijksmonument.’’

‘Raad- en Regthuis’

Het pand aan de Blijhamsterstraat, in het stadshart, werd in 1845 gebouwd als ‘Raad- en Regthuis’. Het was een rechtbank maar ook het eerste stadhuis van Winschoten. Na de Tweede Wereldoorlog deed het lang dienst als arbeidsbureau. Jaren geleden kwam het al leeg te staan en zette de verpaupering in. In 2012 doorstond het wonderwel de serie branden die de binnenstad toen teisterde.

Het gebouw had verschillende eigenaren, die allen hun bedoelingen met het pand hadden. Vorig jaar werd bij de gemeente een plan ingediend dat een restauratie en het creëren van kantoorruimte behelsde. De Stadjer was toen nog mede-eigenaar.

Procedure van 26 weken

Hij is nu de enige bezitter van het pand en heeft het plan aangepast. ,,Hij ziet vanwege de coronacrisis af van het creëren van kantoorruimte maar gaat voor appartementen’’, zegt Tellegen. Om daarvoor een vergunning te krijgen, moet een procedure worden doorlopen die 26 weken duurt.

Stadshistoricus Robert Jalink is blij met het toekomstplan voor het monument. ,,Een gebouw met zo’n rijke historie verdient dat het er goed bij staat. Het is goed om te zien dat het in de steigers staat.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen