Eerste stadhuis Winschoten wordt - na jaren leegstand - opgeknapt

Een eigenaar van het al jaren leegstaande voormalige Arbeidsbureau in Winschoten wil het pand restaureren. Foto: Huisman Media

Het al jaren leegstaande en verpauperde voormalige arbeidsbureau in hartje Winschoten wordt gerenoveerd en zoveel mogelijk gerestaureerd.

Een van de eigenaren van het pand heeft dat voornemen bij de gemeente oldambt op tafel gelegd en een vergunning aangevraagd. ,,Binnenkort nemen burgemeester en wethouders een besluit over die aanvraag’’, zegt een woordvoerder.

Het pand aan de Blijhamsterstraat werd 175 jaar geleden gebouwd als ‘Raad- en Regthuis’. Het was het eerste stadhuis van Winschoten en deed ook dienst als rechtbank.

Arbeidsbureau

Toen in 1895 het nieuwe, huidige stadhuis in Langestraat werd gebouwd, bleef het een rechtbank. Na de Tweede Wereldoorlog huisvestte het de belastingdienst en deed het enkele decennia dienst als arbeidsbureau en huisvestte het ook de belastingdienst. Jaren geleden kwam het leeg te staan waarna de verpaupering langzaam maar zeker inzette.

In 2012 overleefde het pand, dat een rijksmonument is, wonderwel de serie branden die het centrum van Winschoten. Daarna zette de verpaupering alleen maar verder en dreigde dat zo beeldbepalende pand een rotte kies te worden.

Nog geen duidelijkheid over herbestemming

De renovatie en restauratie moet dat voorkomen. ,,Waarbij de restauratie inhoudt dat het pand zoveel mogelijk de authentieke staat terugkrijgt en houdt’’, zegt de gemeentelijke woordvoerder. ,,Wat er daarna met het pand gebeurt, is nog niet bekend. De eigenaar heeft bij de aanvraag niets vermeld over een herbestemming. De huidige bestemming van het pand is dienstverlening.’’

Stadshistoricus Robert Jalink is blij met de voorgenomen opknapbeurt. ,,Het gebouw is erg beeldbepalend en vertegenwoordigt een brok historie van de stad. De afgelopen jaren werd het steeds meer een zorgenkind. Het is goed dat het wordt opgeknapt.’’
 

menu