Eerste succes voor dorpsbewoners 't Zandt: wethouder wil praten over redden huis

Wethouder Pier Prins van de gemeente Loppersum gaat praten met de dorpsbewoners van 't Zandt over het redden van de karakteristieke woning aan de Hoofdstraat 51 in het dorp. De sloop is uitgesteld.

Dat is de conclusie van een confrontatie tussen dorpsbewoners en de wethouder op maandagochtend, op straat voor de woning in 't Zandt. Prins bood, na enig aandringen, een opening: „Als er vanuit het dorp en vanuit Dorpsbelangen de wens komt om deze woning te behouden, dan gaan we om tafel.”

De Groningers vinden het zonde dat de woning, die eigendom is van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, zal verdwijnen en deden maandagochtend een laatste reddingspoging de slopers tegen te houden.

NAM stelt sloop uit

De sloop is voorlopig uitgesteld, bevestigt NAM-woordvoerder Hein Dek. „Van de gemeente Loppersum hebben we te horen gekregen dat de veiligheid van de slopers mogelijk in het geding zou zijn. Dat signaal hebben wij opgepikt en de sloop is voor onbepaalde tijd uitgesteld.”

loading

Demonstranten bij hek

Eigenlijk zou een sloopbedrijf maandag beginnen met het afbreken van de woning. Maar dit leidde dit weekend tot flinke protesten van de Groningers. Enkele tientallen demonstranten verzamelden zich maandagochtend bij de woning. De politie reed met enige regelmaat door de straat.

De NAM, die de woning in 2015 kocht, deed bij de gemeente een sloopmelding. Dit gebeurde op verzoek van de gemeente zelf, meldt woordvoerder Dek. De gemeente Loppersum wil op de plek van het huis appartementen voor ouderen bouwen.

Dorpsbewoners geven aan dat in principe een goed idee te vinden, het dorp kan wel wat extra huizen voor ouderen gebruiken, maar ze begrijpen niet waarom deze appartementen nu net op de plek van het huis aan de Hoofdstraat 51 moet komen.

„Er zijn meerdere open gaten in het dorp”, zegt Jolanda Jager-Smit, de inwoner die de sloop dit weekend op de agenda zette. „Dus die woningen voor ouderen kunnen best ook ergens anders.”

loading

Huis is 111 jaar oud

Het huis van rode bakstenen op nummer 51 is gebouwd in 1907. Nadat de aardbevingen voor problemen zorgden, kocht de NAM de woning in drie jaar geleden voor 152.500 euro. Sindsdien staat het leeg. Ook daarom heeft de gemeente Loppersum verzocht om het pand te slopen.

Woongroep Marenland is van plan om op de plek van het huis zes appartementen voor ouderen te bouwen.

Maar betekent uitstel nou ook afstel? NAM-woordvoerder Hein Dek durft dat niet te zeggen. „Dat ligt er aan. De bal ligt echt bij de gemeente. Het is aan de gemeente om te beslissen hoe het verder moet.”

menu