Eerste veganistische supermarkt van Nederland in Groningen

De allereerste veganistische supermarkt van Nederland opende gisteren zijn deuren in Groningen. Vegansuper aan de Nieuwe Ebbingestraat heeft uitsluitend een plantaardig assortiment.

De supermarkt is een uitkomst voor veganisten, mensen die geen producten kopen waarvoor dieren worden gebruikt of gehouden. Hoewel het aanbod van vegetarische alternatieven in supermarkten de afgelopen jaren is toegenomen, is dat voor veganisten niet altijd een uitkomst. In deze producten worden nogal eens eieren of melk verwerkt.

Bij Vegansuper kunnen klanten ervan uitgaan dat voor alle producten alleen plantaardige ingrediënten en bestanddelen zijn gebruikt. Zo ook Kiki Baaijens uit Drenthe. Zij eet al ruim acht jaar plantaardig en noemt zich sinds vier jaar ook veganist. ,,Het is een feest om hier binnen te komen. Ik mag alles eten.”

Van groente tot snoep

De kleine supermarkt oogt modern en heeft een relatief groot assortiment. Van verse producten als groente, fruit en brood, tot langer houdbare levensmiddelen als ingevroren vleesvervangers, plantaardig ijs en snoep.

Voor Baaijens is de winkel een uitkomst. ,,Boodschappen doen voelt vaak als een speurtocht. In veel winkels, ook in natuurwinkeltjes, moet ik alle etiketten goed nalezen. Ik wil zeker weten dat er geen dieren hebben geleden voor mijn eten. In deze supermarkt weet ik bij voorbaat dat het niet zo is. Hier voelt boodschappen doen weer normaal.”

Achterin de winkel is ook een juicebar en koffiehoekje met een paar kleine tafels. Bezoekers kunnen er koffie en thee bestellen, maar ook een groene smoothie, tosti, broodje of gebakje. Allemaal plantaardig. ,,Ik heb net een stukje Early Grey-chocoladetaart gegeten. Het was heerlijk”, zegt Baaijens.

De test

De allereerste supermarkt van Nederland die uitsluitend veganistische producten verkoopt. Groningen had donderdag de primeur met de opening van Vegansuper. Dit unicum vroeg om een test. Hoe smaakt een plantaardige chocoladetaart?

Op naar de gloednieuwe winkel. Het hoekpand oogt fris en modern. Grote ramen, veel wit en hier en daar groene accenten. Boodschappenlijstje in de hand kan de speurtocht beginnen. Allereerst amandelmelk. Zoveel keus, welk merk is het beste?

Erg druk

Om elf uur loopt het storm. De smalle winkelpaden bieden geen ruimte voor zoveel mensen. Snel kiezen. Dan maar de goedkoopste en vlug de rest van het lijstje af: speltbloem, kokosolie, melkvrije chocolade, vanillestokjes, appelazijn, ahornsyroop en kokosbloesemsuiker. Baking soda en cacaopoeder zijn thuis nog op voorraad.

Op naar de kassa. Daar adviseert de jongedame vriendelijk het baksel gekoeld te bewaren. Anders smelt de kokosolie en valt het uit elkaar. Haar vriendelijkheid verzacht de prijs nauwelijks. Alles bij elkaar kost ruim 35 euro. Afrekenen doet pijn.

Het experiment

Eenmaal thuis begint de echte ervaring. Voor het eerst een cake bakken met enkel plantaardige ingrediënten. Vooral een kwestie van het recept volgen, toch? Eerst de droge ingrediënten bij elkaar gooien. De grijsbruine kleur van het mengsel doet denken aan de zandbak.

Het natte werk mag in een aparte beslagkom. Dan voorzichtig aan het droge toevoegen en tot een glad beslag roeren. Een armblessure later kan het beslag in de cakevorm en 25 minuten de oven in.

Als de ovendeur weer opengaat, ruikt het hele huis naar chocola. De taart is wel wat dunner dan gehoopt.

Mis

Terwijl het platte baksel afkoelt, smelt de chocola voor het glazuur. Na tien minuten zou het in moeten dikken, dat doet het niet. Gewoon overheen gieten en aansnijden maar. Punten dikke chocoladepannekoek gedrenkt in chocolademelk. Twee, want bakexperimenten horen gedeeld te worden.

Het proefkonijn kijkt bedenkelijk. ,,Voelt als een spons, maar de smaak is prima.” Gelukkig zijn er nog voldoende boodschappen over om nog vijf experimenten uit te voeren. Of volgende keer toch maar boter, melk en eieren?

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.