Eet u ook plofkip?

De helft van de Nederlanders wil dat de plofkip verdwijnt en is bereid meer te betalen voor kip die een wat beter leven heeft gehad. De Tweede Kamer houdt donderdag een hoorzitting om de vraag te beantwoorden hoe het nu verder moet. De termen plofkip en kiloknaller komen regelmatig voorbij, maar wat is het precies?

Wat is een plofkip?

Plofkippen worden speciaal geproduceerd voor de verkoop. De productie is snel en goedkoop. Een kuikentje van 50 gram wordt in zes weken tijd vetgemest tot een plofkip van twee kilo. Na ongeveer zes weken worden ze geslacht en verkocht. Een legkip doet ongeveer achttien weken over dit proces. Vaak wordt plofkip achteraf ingespoten met water met een smaakje, omdat ze zelf te weinig smaak bevatten.

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) worden ongeveer 450 miljoen plofkippen per jaar geslacht in Nederland. Dit levert ongeveer 751.100 ton vlees op. Het grootste deel hiervan wordt geëxporteerd naar het buitenland.

Wat merken de kippen ervan?

Veel kuikens zijn ziek en hebben pijn omdat ze zo snel groeien. Volgens stichting Wakker Dier leven twintig kippen op een vierkante meter in een donkere stal met alleen kunstlicht. Hierdoor slapen ze minder en eten ze meer. Biologische kippen leven twee keer zo lang en hebben twee keer zoveel ruimte. De plofkip krijgt eten met veel proteïne, waardoor de spieren groeien. Omdat wij graag kipfilet eten, bestaat de plofkip voor twintig procent uit borstspier. Hierdoor raken de kippen uit balans en vallen ze voorover, waardoor ze in hun eigen mest vallen en infecties krijgen. De plofkippen lopen voortdurend door hun eigen mest, waar ammoniak in zit. Hierdoor krijgen ze brandwonden.

Is eten van plofkip ongezond voor mij?

Plofkippen krijgen nog steeds veel antibiotica, waardoor de eter hiervan ook veel antibiotica binnenkrijgt en immuun wordt. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de plofkip voor 100 procent besmet met de ESBL-bacterie. Biologische kip eten is niet heel veel beter: 85 procent van de biologische kippen zijn besmet met deze bacterie.

Hoe herken je een kip met een beter leven?

Wil je geen plofkip eten? Kies dan voor kippenvlees met een bekend welzijnskeurmerk zoals het biologisch keurmerk of het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Hoe meer sterren, hoe beter het leven van de kip was. Kun je geen informatie over het leven van de kip vinden op de verpakking? Dan kun je ervan uitgaan dat je een plofkip in je handen hebt.

Alle grote supermarkten in Nederland verkopen plofkip. De Jumbo heeft een tussenstap gezet door kip aan te bieden dat tussen een plofkip en een kip met een goed leven zit. Deze kip verdient geen ster van de Dierenbescherming, maar leven een week langer en er zitten in plaats van 19 nog 13,5 kippen op een vierkante meter.

Wat zijn de prijsverschillen tussen plofkip en gewone kip?

Een plofkip is niet goed te herkennen aan het uiterlijk, maar wel aan de prijs. Bij de Albert Heijn is plofkip zeven euro per kilo, tegenover 25 euro per kilo voor biologische kip. Bij de Jumbo betaal je 6,25 euro voor plofkip en 23,95 voor biologische kip.

Je kunt ervan uitgaan dat alle goedkope kip plofkip is. In de jaren ’60 was kip een luxeproduct. Nederlanders aten ongeveer twee kilo per persoon per jaar. De plofkip is nu zeven keer goedkoper. We eten nu ongeveer 22 kilo per persoon per jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.