Eeuwenoude scherven bij opgravingen naast spoor

Bij archeologisch onderzoek langs het spoor tussen Haren en Groningen zijn scherven van potten en sporen van landbewerking gevonden die mogelijk 2000 jaar oud zijn. Ook is aardewerk en vuursteen gevonden, is vrijdag bekendgemaakt via het project Groningen Spoorzone.

Daarin participeren de gemeente Groningen, provincie, ProRail, de Nederlandse Spoorwegen en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De vondsten zijn gedaan in het gebied waar het nieuwe opstelterrein voor treinen moet komen. De locatie, de Vork genoemd, ligt bij de splitsing van de sporen richting Winschoten en Zwolle, nog net in de gemeente Haren. Voordat de bouwwerkzaamheden beginnen, wordt archeologisch onderzoek gedaan.

Er zijn vele tientallen sleuven gegraven van vier bij tien meter, waar de grond in laagjes is weg geschraapt. In die ondergrond zijn de vondsten gedaan. In het gebied wordt de komende tijd nog verder gezocht. Ook wordt bekeken om wat voor spullen het precies gaat en wat daarmee kan gebeuren. In de buurt heeft ooit een klooster, Yesse genaamd, gestaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.