Eigen vermogen Groningers verreweg laagst van Noord-Nederland

Groningers hebben aanzienlijk minder eigen vermogen dan inwoners van Friesland en Drenthe. Dat blijkt uit onderzoek van ING.

Volgens het onderzoek heeft de gemiddelde Groninger een eigen vermogen van 111.000 euro. Dat is bijna veertigduizend minder dan het landelijk gemiddelde. Friesland en Drenthe liggen beide vlak onder dit gemiddelde.

Grote verschillen

Dit gemiddelde wordt flink omhoog gehaald door grote verschillen tussen verschillende gebieden. Zo is in de gemeente Haren het doorsnee vermogen ruim een ton, terwijl in de gemeente Groningen dit nog geen 4000 euro is.

Dit komt omdat de bevolking in en rond de stad jonger is, de werkloosheid hoger, en het eigenwoningbezit lager. Alleen in Flevoland, Den Haag en Groot-Amsterdam is het doorsnee vermogen kleiner.

Drenthe heeft centen

Ondanks dat Drenten er sinds 2008 44.000 euro op achteruit gingen, zijn zij relatief vermogend met gemiddeld 144.500 euro. Hiermee staan zij, na Zeeland en Noord-Brabant, op de landelijke derde plaats.

Dit komt grotendeels door het hoge aantal mensen met een eigen woning: 70% van de Drenten heeft een eigen huis. Volgens ING komt dit door de gemiddeld hoge leeftijd van de provincie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.