Eigenaar asbestpand Zevenhuizen: Ik ben terug bij af

Het zwaar met asbest vervuilde voormalige ‘t Wiekhuus in Zevenhuizen blijft eigendom van Rodenaar Bert Erenga. Dat heeft de rechtbank bepaald.

Terugvordering

De gemeente Leek vorderde bij de rechter het pand terug na langdurige onderhandelingen met Erenga over de wijze van asbestsanering en de vraag wie de kosten moet betalen. Twee jaar geleden kocht hij voor 175.000 euro het pand waarin voordien onder meer een bibliotheek en kinderopvang zaten. De gemeente bezwoer bij de overdracht dat de vervuiling door asbest nauwelijks naam mocht hebben.

Om het zekere voor het onzekere te nemen schakelde de gemeente op aandrang van de koper bureau MUG in die na onderzoek tot de conclusie kwam dat het pand nagenoeg ‘schoon’ was. Korte tijd later bleek dat de luchtkanalen van de verwarming zwaar waren vervuild met grote risico’s voor de volksgezondheid.

‘Leugenachtige verklaring’

Tegenover de rechter verklaarde de gemeente dat Erenga bij aankoop had kunnen weten van de asbestverontreiniging. Op basis van deze, wat Erenga noemt, ‘leugenachtige verklaring’ oordeelt de rechter dat de koper meer onderzoek had moeten doen. De terugvordering van het pand wees de rechter af. Maar dat geldt ook voor de tegenclaim van de gedaagde partij. Erenga becijfert de kosten die hij tot nu toe reeds maakte en nog moet maken om het voormalige ‘t Wiekhuus asbestvrij te maken op rond de 270.000 euro.

Erenga is uitermate teleurgesteld over het feit dat de rechter ook zijn tegenvordering heeft afgewezen. Hij zegt: ,,Mijn vriendin en ik zijn nu weer helemaal terug bij af. We zitten met een waardeloos pand en het geld om ons eigendom asbestvrij te maken hebben wij niet.’’

In beroep

Er zit voor het stel niet veel anders op dan bij het Hof in Leeuwarden in hoger beroep te gaan tegen dit wat Erenga noemt, ‘halfslachtige vonnis’. Hij zegt: ,,Om van onze schadeclaim af te komen, eiste de gemeente het pand terug. Maar ik kan de gemeente verzekeren dat die claim onverkort boven haar hoofd blijft hangen.’’ De gemeente als eisende partij was gisteren nog onkundig van de uitspraak. Om die reden kon verantwoordelijk CDA-wethouder Hans Morssink niet reageren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.