,,De manier waarop ik in de gevangenis word behandeld is onmenselijk. Ik word tegengewerkt bij de voorbereidingen op mijn verdediging.’’ Dit zegt de 37-jarige K.A. die zich schuldig zou hebben gemaakt aan ontucht met leerlingen van de Groningen Dance Center.

A. is eigenaar van de dansschool. Hij uitte zijn ongenoegen vrijdag tijdens een voorbereidende zitting in de rechtbank van Groningen. Hij was via een beeldverbinding in de rechtszaal aanwezig. Op welke wijze hij wordt tegengewerkt werd niet vermeld.

De voorzitter van de rechtbank riep de officier van justitie op om ervoor te zorgen dat A. niet wordt tegengewerkt.

Meer dan tien slachtoffers

A. zou ontucht hebben gepleegd met meer dan tien leerlingen van de Groningen Dance Center die hij in 2004 oprichtte. De school telt 500 leden. In september vorig jaar werd hij gearresteerd.

Een verzoek om de strafzaak die in augustus plaatsheeft in vrijheid te mogen afwachten, werd door de rechtbank afgewezen. A. zegt dat hij financiële zaken moet afwikkelen wat vanuit detentie niet lukt. ,,Ik wil alles netjes afhandelen.’’ Ook zei hij zich zorgen te maken over de voortgang van de dansschool. ,,Als de kinderen straks weer mogen lessen en er is voor hen geen plek, dan zou ik dat verschrikkelijk vinden.’’

Niet uit te leggen aan de samenleving

De rechters stellen dat het niet aan de samenleving valt uit te leggen als de voorlopige hechtenis van A. zou worden opgeheven. Dat heeft, aldus de rechters, niet alleen te maken met de aard en de ernst van de verdenkingen, maar ook met de aandacht in de media die er momenteel is voor seksueel misbruik in de sportwereld De verdachte zit inmiddels acht maanden vast..

Drie dagen

Het politie-onderzoek is zo goed als klaar. Op verzoek van de advocaat worden nog een paar getuigen gehoord. Voor de behandeling in augustus zijn drie dagen uitgetrokken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
zeden