Einde podium EMG nabij

Het lijkt snel gedaan met poppodium EMG Faktors aan het Eemskanaal. Een projectontwikkelaar koopt het pand van de gemeente Groningen, verbouwt het en plaatst woningen nabij.

Het lijkt snel gedaan met poppodium EMG Faktors aan het Eemskanaal. Een projectontwikkelaar koopt het pand van de gemeente Groningen, verbouwt het en plaatst woningen nabij.

De ontwikkelaar wil in het EMG-gebouw kantoorruimte en studio's openen. Waarschijnlijk blijft er ook ruimte voor horeca, omdat niet alle plekken in het pand geschikt zijn voor wonen of werken.

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) verwacht dat de verkoop rond de jaarwisseling of vlak daarna rond is. Hoe snel de ontwikkelaar dan bouwt is nog niet duidelijk. ,,Er moet nog heel wat gebeuren om het terrein klaar te maken.”

Afspraak

Al veel langer was duidelijk dat op het gebied tussen het Damsterdiep en het Eemskanaal woningen zouden komen. De gemeente had als eigenaar van de oude graansilo de afspraak met poppodium EMG dat de stichting zou vertrekken als het verkocht werd. Chris Garrit van de stichting had niet gedacht dat het zo snel zou gaan. Het podium opende in april dit jaar. ,,We dachten dat we er veel langer konden zitten.”

Hij zegt goed in gesprek te zijn met de gemeente Groningen over de toekomst. Mogelijk blijft er ruimte voor het poppodium in het verbouwde pand of krijgt het ergens anders in de stad een plek.

Vergoeding

Het podium was in afwachting van reparatie na een brand begin deze maand. EMG heeft het financieel zwaar, omdat het door de brand vele reserveringen moest afzeggen. Het podium zou onder meer dienen als plek voor artiesten bij festival Eurosonic/Noorderslag, maar dat kon niet doorgaan. ,,Dat is een probleem voor ons. Eurosonic is natuurlijk een grote vis.” Eurosonic wijkt uit naar het voormalige Suikerunieterrein en opent daar een tijdelijk onderkomen voor de artiesten.

Garrit had de hoop dat het pand snel gerepareerd zou worden, zodat hij niet allerlei boekingen hoefde te annuleren. Nu het pand spoedig verkocht lijkt te worden herstelt de gemeente de schade niet. ,,Dat is dan voor de nieuwe eigenaar”, zegt wethouder Van der Schaaf.

Monument

Het EMG-gebouw heeft een monumentale status, waardoor het hoe dan ook overeind blijft. Bij de verbouwing gelden strikte regels. Naast de woningen zou een podium volgens de wethouder een ‘verrijking' voor het gebied zijn. ,,Zeker nu het met de twee nieuwe bruggen in de omgeving heel goed bereikbaar is geworden.”

Foto: DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.