De weg langs het kanaal tussen Gaarkeuken en Stroobos.

Eindelijk groen licht voor aanleg van vangrail langs Van Starkenborghkanaal bij Gaarkeuken

De weg langs het kanaal tussen Gaarkeuken en Stroobos. Foto: Koos Bijlsma

De veelbesproken vangrail langs het Van Starkenborghkanaal tussen Gerkesklooster/Stroobos en Gaarkeuken kan worden aangelegd.

Een ruime meerderheid in de gemeenteraad van Westerkwartier stemde hiermee woensdagavond in. Een toegezegde bijdrage van ruim 130.000 euro van Rijkswaterstaat aan dit project kon niet verhinderen dat de voltallige oppositie tegenstemde.

‘Oppassen voor racebaan’

De vangrail moet voorkomen dat passerende auto’s te water raken, waardoor inzittenden verdrinken. Volgens de oppositie dient een vangrail op geen enkele manier de verkeersveiligheid. Om de weg veiliger te maken, zijn snelheidsremmende maatregelen nodig, oordeelde VVD-raadslid Ina van Deventer. Volgens voorman Harry Stomphorst van Sterk Westerkwartier nodigt een vangrail uit tot hard rijden. ,,Als je niet oppast wordt de weg in dat geval een racebaan’’, waarschuwde hij.

Bebording en belijning

Volgens verkeerswethouder Geertje Dijkstra-Jacobi (VZ Westerkwartier) willen B en W onderzoeken of verlaging van de snelheid tot 60 kilometer per uur op dit traject haalbaar is. Een harde toezegging kon zij evenwel niet doen. De wethouder beloofde wel dat nog voor de zomer betere bebording en belijning op het wegdek worden aangebracht.

‘VZ-vangrail’

Vooral de lokale fractie VZ Westerkwartier juicht het besluit toe. Zij ijverde eerder in Grootegast al voor de vangrail maar kreeg in de de politiek van deze voormalige gemeente indertijd de handen nimmer op elkaar. Raadslid Stomphorst stelde niet helemaal zonder cynisme voor om de vangrails te zijner tijd de naam ‘VZ-vangrail’ te geven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu