De nummer één wens van studenten: weer samen studeren. Dat mag vanaf 26 april. Maar is het is de vraag of dat lukt.

Op anderhalve meter afstand en dus met een stuk minder ruimte in de collegezalen dan normaal, mag het hoger onderwijs weer open voor studenten. Daarom blijft het de vraag of het lukt alle studenten tenminste één dag fysiek college te laten volgen. De Rijksuniversiteit Groningen kan het nog niet beloven, aldus woordvoerder Anja Hulshof.

Faculteiten bepalen

„Omdat de anderhalvemeterregel nog steeds geldt, kan maar 20 tot 30 procent van de onderwijsruimte benut worden. Welke vakken straks ook fysiek worden gegeven en hoeveel studenten dan aanwezig kunnen zijn, dat bepalen de faculteiten”, aldus Hulshof. Voor opleidingen als Rechten, Psychologie en Geneeskunde (waar soms meer dan 300 studenten hetzelfde vak volgen) kan het lastig zijn om voor iedereen een plek te bieden bij de hoorcolleges. „Een kleine faculteit kan het misschien makkelijker bolwerken dan eentje met heel veel studenten.”

Als studenten of docenten om wat voor reden dan ook toch liever thuis onderwijs blijven volgen en geven, dan kan dat. Het fysieke onderwijs is volgens Hulshof geheel vrijwillig. „Mensen die bijvoorbeeld nog niet ingeënt zijn en zich er oncomfortabel bij voelen, die hoeven niet te gaan.” Het onderwijs aan de RUG gaat in principe op dezelfde voet verder, waarbij alles nog steeds online gevolgd kan worden. Het verschil is dat straks een aantal onderwijsactiviteiten ook gezamenlijk in de collegezaal gevolgd kunnen worden.

Het bestuur van de RUG gaf eerder deze maand aan dat het een topprioriteit is van de universiteit om studenten elkaar weer te laten ontmoeten, bijvoorbeeld op buitenlocaties. Maar die zijn per 26 april nog niet beschikbaar. Alle mogelijkheden die de universiteit wil bieden, moeten volgens Hulshof in overleg met de Groningse Veiligheidsregio (VR) en de gemeente worden afgestemd.

Extra ruimtes

Niemand wordt iets verplicht, maar de studenten staan natuurlijk wel te springen om weer naar de les te gaan. Volgens Marc Otto van het college van bestuur van hogeschool NHL Stenden gaat het lukken om iedereen een dag fysiek onderwijs te geven. „We zoeken nog naar de precieze vorm, maar zijn al wel met partijen in gesprek om extra ruimtes te huren in de steden waar wij zitten”, vertelt Otto. Het is een flinke operatie om binnen een week weer echt open te gaan, maar de versoepelingen hingen al een tijdje in de lucht. Dus was NHL Stenden er al op voorbereid, aldus Otto.

Welke lessen straks fysiek gegeven worden, dat is aan de opleidingen. Sommige studies zullen de praktijklessen voorrang geven, maar Otto kan zich evengoed voorstellen dat de klassen weer voor mentoruren bij elkaar komen. Na zo’n lange periode weg te zijn geweest is een nieuwe kennismaking geen slecht idee.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus