De scharen zijn geslepen, de stoelen geboend en de agenda’s staan bomvol. Kappers bereiden zich voor op de heropening van hun zaak.

Als je nu barbershop ByWim in Assen opbelt, kun je pas een afspraak maken over drie weken. ,,We hebben een lange wachttijd, maar door onze ervaring is het nu makkelijker dan na de vorige lockdown”, zegt Linda Elting van ByWim. De kappers weten waar ze op kunnen rekenen.

Nog voor de persconferentie van afgelopen dinsdag hadden ze de eerste afspraken al staan. ,,Bij de eerste geruchten dat de kappers weer open mogen, ontplofte de boel”, zegt Elting met een lach.

De barbershop is een kleinschalig bedrijf met twee kappers. Wat betreft de maatregelen is dat zeker een voordeel, vertelt Elting. ,,Bij ons zijn er maar twee stoelen bezet en die twee gaan na een bepaalde tijd weer weg.”

Of de voorbereidingen voor een barbershop (waar alleen mannen komen om zich te laten scheren, hun baard en/of snor te laten trimmen en te knippen) verder anders zijn dan voor een gewone kapsalon, kan Elting niet zeggen. ,,Bij ons komen mensen vooral om te knippen. Misschien dat dit de wachttijd wat verkort.”

Een barbershop heeft immers geen klanten die lang binnenblijven, omdat bijvoorbeeld de haarverf moet intrekken. Hierdoor zijn er niet veel contactmomenten van klanten onderling. Wat wel hetzelfde is, is dat iedereen zich aan de standaardmaatregelen moet houden als handen desinfecteren, mondkapjes dragen en geen koffie aanbieden, zodat er geen koffiekopjes besmet kunnen worden.

Het einde van coronakapsels

De agenda bij Kapsalon Hair & Beauty van Marjon Veenhuizen in Tolbert loopt ook over. ,,De wachttijd is nu drie weken. Iedereen werkt fulltime tot ’s avonds 20.00 uur, in verband met de avondklok. Met de vlijmscherpe scharen zijn de coronakapsels snel verleden tijd.”

Het blijft volgens haar onvoorspelbaar, aangezien sommige klanten ook afbellen wanneer ze zich niet lekker voelen. Dan kan er zomaar eens een gaatje in de agenda komen, maar dat drukt de pret niet. ,,Het is heerlijk om weer aan de slag te kunnen”, zegt Veenhuizen vrolijk.

Niet extra open

Miranda Vast is druk aan het schoonmaken in de salon van Time Out Kappers in Groningen. ,,We gaan vanaf woensdag met vier kappers aan het werk, maar we gaan niet extra open.” Het eerste moment voor een nieuwe afspraak is nu 16 maart. ,,Wij kunnen eindelijk weer lekker aan het werk”, zegt Vast.

Na de eerste lockdown is de zaak wel vaker en langer open geweest. ,,We zagen een enorme piek toen we net open waren. Na een tijd werd het rustiger”, zegt Vast. Volgens haar zijn er zonder extra openingstijden ook genoeg mogelijkheden voor de klant om een afspraak in te plannen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen