Eindelijk wat schot in zaak Bert Jonker die werd neergeschoten bij Thialf

Er komt weer wat gang in de rechtszaak rond de schietpartij bij het Thialf in Heerenveen, waarbij Clafis-directeur Bert Jonker gewond raakte.

Reconstructie schietpartij ijsstadion Thialf
Lees verder

Bert Jonker, oorspronkelijk uit Groningen, werd op 7 januari vorig jaar beschoten op het parkeerterrein van het ijsstadion. Jonker raakte gewond aan zijn hand.

Dat de 58-jarige verdachte van die schietpartij vorig jaar een half jaar voortvluchtig is geweest en uiteindelijk werd opgepakt in de stad Lleida in Catalonië, heeft nog altijd zijn weerslag op de voortgang van de rechtszaak. Hij werd vorig jaar zomer uiteindelijk uitgeleverd aan Nederland op verdenking van poging moord en poging doodslag op schaatssponsor Jonker.

In april kwam daar ineens een nieuwe verdenking bij: afpersing. Maar omdat Spanje de 58-jarige verdachte, die nu in Leiden woont, niet onder die verdenking heeft uitgeleverd, moest er een nieuw rechtshulpverzoek naar de rechtbank in Spanje. Officier van justitie Eelco Jepkema verwachtte in april dat dit proces maximaal drie maanden zou duren.

De aanslag die hem bijna het leven kostte
Lees verder

Is er wel geschoten?

Inmiddels is Spanje akkoord en de rechtszaak gepland: op 1 november moet de zaak inhoudelijk worden behandeld bij de meervoudige kamer in Leeuwarden. Dit is op drie maanden na twee jaar na het incident. Eerder was het volgens het Openbaar Ministerie niet mogelijk, in verband met zittingsruimte en agenda’s van de officier en de advocaat van de verdachte.

Volgens advocaat Tim Vis (van Spong Advocaten in Amsterdam) is het allerminst zeker dat er daadwerkelijk geschoten is. ,,Volgens de ballistisch deskundige is het uitgesloten dat er geschoten is met een vuurwapen. Er is geen patroon, geen kruitsporen en geen inslagplek. Van een schot is gewoon geen forensisch bewijs”, zei Vis eerder. Volgens hem voegde het Openbaar Ministerie de verdenking afpersing toe, omdat justitie het schieten niet kan bewijzen.

Wie is Bert Jonker, de man die werd neergeschoten bij Thialf?
Lees verder

Enkelband

Zijn cliënt beweerde eerder dat niet hij, maar Jonker een pistool bij zich had en dat het was afgegaan tijdens een worsteling. De verdachte en Jonker zijn oude zakenrivalen van elkaar. De Leidenaar was van mening dat Jonker hem nog geld verschuldigd was.

De verdachte is blaaskankerpatiënt en verblijft daarom niet in voorarrest. Hij heeft een enkelband. Jonker is inmiddels naar Florida verhuisd. Hij heeft de dagelijkse leiding van zijn bedrijf overgedragen aan Bram van Hees.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.