Eis: 8 jaar cel en tbs voor overvallen Spar en Coop

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 8 jaar geëist tegen de 33-jarige Ronaldo van den B. uit Groningen wegens drie gewapende overvallen op supermarkten.

De overvallen werden gepleegd in oktober en november vorig jaar in Groningen. Op 14 oktober werd de Spar aan de Jacob van Ruysdaelstraat overvallen, op 19 oktober de Coop aan de Kerklaan en op 19 november de Spar aan de Zonnelaan. Op basis van signalementen en de handelwijze van de overvaller kwam Van den B. als verdachte in beeld.

Agressief en intimiderend

Werknemers werden onder bedreiging met een vuurwapen gedwongen geld en sigaretten af te geven. De overvaller ging daarbij volgens de slachtoffers zeer agressief en intimiderend te werk. In totaal bedroeg de buit zo’n 8.000 euro. De officier van justitie kondigde een procedure aan waarin hij dat geld zal opeisen.

Op 3 december werd Van den B. aangehouden in de woning van een kennis in Nieuwe Pekela. In die woning werden kledingstukken aangetroffen die grote gelijkenissen tonen met de overvaller zoals die is te zien op de camerabeelden.

De beelden werden door de politie op YouTube geplaatst en uitgezonden op RTVNoord. Dat leidde tot een serie tips van mensen die Van den B. herkenden. Onder hen ook medewerkers van de Van Mesdagkliniek waar de verdachte jarenlang verbleef. De beelden werden ook aan zijn zus en (adoptie-)vader getoond: ook zij herkenden hun zoon en broer.

Van den B. heeft 18 van zijn 33 levensjaren opgesloten gezeten in instellingen, klinieken en gevangenissen. Niet alleen buiten, maar ook in de gevangenis en in klinieken hield hij zich volgesn het OM bezig met criminaliteit. Zo zou hij in de Van Mesdagkliniek een groot drugsnetwerk hebben opgezet.

TBS

In 2007 werd hij veroordeeld tot 5 jaar celstraf TBS met dwangverpleging. De maatregel werd in 2014 onder voorwaarden beëindigd. Mocht de rechtbank geen nieuwe TBS willen opleggen, dan moet de voorwaardelijk beëindigde TBS worden verlengd, zo wil het OM.

Advocaat Erik de Mare vindt dat vraagtekens geplaatst moeten worden bij de herkenningen omdat de politie volgens hem onzorgvuldig heeft gewerkt. Het dossier noemde hij een rommeltje. Bij twee overvallen is zoveel twijfel dat Van den B. van twee van de drie beschuldigingen moet worden vrijgesproken. Een nieuwe TBS of de verlenging van de bestaande vindt de advocaat onwenselijk.

Rechters probeerden tijdens de zitting met Van den B. in gesprek te komen maar de verdachte beriep zich op het zwijgrecht. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum noemen hem een narcistische man met een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. Gezien het verleden en de heftigheid van de drie overvallen moet de verdachte voor lange tijd uit de samenleving worden verwijderd, hield de officier van justitie de rechtbank voor.

Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.